fbpx

Площадката в „Белене“ остава в играта, „за по-далечен период“

Площадка в Белене има своята роля, но в един по-далечен период. През 2035 г. трябва да започне процесът по избор на технология, това ще даде възможност за избор на най-подходящите и модерни решения към онзи момент. Така че около 2040 г. да започне да се строи и към 2050 г. вече да имаме нови ядрени блокове на площадката в Белене и да може да бъдат заменени излизащите от експлоатация 5 и 6 блокове в „Козлодуй“. Идеята е да имаме около 4 гигавата постоянно работещи ядрени мощности.

Това заявява заместник-министърът на енергетиката Николай Николов в интервю за БТА, отговаряйки на въпрос какво ще се случи когато спрат да работят 5 и 6 блок на Козлодуй и останат само новите 7 и 8 блок.

По думите на зам. министъра на 5 блок ресурсът изтича през 2047 година, а на 6 блок – през 2051 година. Той изтъква, че в проекта на енергийна стратегия е заложено, че след 2035 г. България трябва да започне да мисли за избор на технология и за построяването на нови ядрени мощности – такива, които да заменят 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“и в този контекст площадката в Белене има своята роля.

По отношение на бъдещите 7 и 8 блок в Козлодуй Николов посочва, че това, което в момента се разглежда като потенциални възможности за тяхната цена, е около 6 млрд. евро на блок, като според проекта на енергийна стратегия на България е предвидено седми блок да бъде въведен в експлоатация през 2032 г., но не по-късно от 2033 г., осми блок да бъде въведен в експлоатация не по-късно от 2035 г.

По отношение на финансирането зам министърът отбелязва, че при големи инфраструктурни проекти, особено ядрени централи, финансирането е смесено – собствен капитал и заемен ресурс. Те са винаги в някакво съотношение, което е приемливо за финансовите институции. Той е убеден, че не е добра идеята за чужд инвеститор, като напълно реалистично е държавата да си реализира проекта.

В интервюта зам. министърът коментира още, че технологията AP 1000 на Уестингхаус е много модерен реактор с голяма гъвкавост и дава големи възможности на електроенергийната система. От друга страна по отношение на строителството – „Уестингхаус“ не строи, компанията е доставчик на технологията. За избор на строител държавата ще направи конкурсна процедура. По думите му потенциалните строители са сведени до три. Това са компании, които първо познават технологията, второ имат опит в изграждането на ядрена централа – „Бехтел Корпорейшън“ (Bechtel Corporation). „Флуор“ (Fluor) и „Хюндай“ (Hyundai). Това са трите компании, с които „Уестингхаус“ има в световен мащаб опит в изграждането на ядрени централи и те ще бъдат поканени.

Една от трите компании ще бъде главен строител. Ще има и множество подизпълнители. В подобен мащабен проект участват стотици фирми, дори хиляди в някои случаи. Нашата амбиция, изтъква Николов, е да дадем максимална възможност на българския бизнес да участва до степен, в която това е възможно. Това е едно от изискванията, което поставяме и на трите компании – всичко, което е възможно да бъде доставено или построено от българския бизнес, да бъде използвано.

Николов потвърждава, че държавата е получила уверения от „Уестингхаус“, че срокът април 2024 за доставка на нов тип ядрено гориво за 5 блок ще бъде спазен.

Документите, които са предадени от „Уестингхаус“, са в тяхната цялост. В момента биват анализирани от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), която лицензира горивото. Към настоящия момент не сме чули за някакъв проблем с лицензирането, отбелязва зам министърът, изтъквайки, че това гориво дълго време работи с подобни блокове в Украйна,. Част от документите са свързани с експлоатацията на горивото в Украйна. Там проблеми с него няма. Това е важно уточнение, защото на първо място в ядрената енергетика е безопасността.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"