fbpx

По-малко от месец си даде строителят на интерконектора да „глътне и опашчицата“

На среща при президента Румен Радев строителят на газовия интерконектор, гръцката компания „Авакс“, пое ангажимент до края на август или най-късно до 7-8 септември да изпълни всичко недовършено по обекта и да получи необходимите разрешения от българските власти.

Припомняме, вчера от проектата компания ICGB обявиха, че към настоящия момент всички основни строителни дейности по реализация на проекта (газовата връзка с Гърция) са завършени, а от средата на юни всички съоръжения са загазени и тествани успешно с реални количества природен газ. Остава изпълнението на съпътстващи дейности, които нямат пряко отношение към експлоатацията на интерконектора, но са част от заложените дейности по проект.

От изявления на представители на служебния кабинет от последните дни се изясни, че обектът няма издадени актове 15 и 16, за да се смята за завършен, имало и забележки от пожарната и екоминистерството.

Представителят на строителната компания обясни, че дружеството е имало затруднения да се ориентира в точните технически изисквания на българската нормативна уреда за пускането на обекта в експлоатация, но вече е получило разяснения и е в състояние да се справи. Добави, че в рамките на ангажимента за двегодишна гаранционна поддръжка ще е на разположение.

От „Авакс“ си послужиха и с гръцка поговорка, за да илюстрират ситуацията: „Вече погълнахме животното, остава да глътнем и опашчицата„.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"