fbpx

Почина Бърни Мадоф, създател на най-мащабната финансова пирамида в света

На 82-годишна възраст е починал Бърнард Мадоф, съобщи CNN.

Мадоф, чието име стана синоним на финансовата измама, е починал, излежавайки 150-годишна присъда във Федералния затвор Бътнър в Северна Каролина. Причината за смъртта не е съобщена.

CNN припомня, че Мадоф е бил мозъкът на схемата Понци за 20 милиарда долара – най-голямата финансова измама в историята.

С легендарна кариера на Уолстрийт, обещаващ астрономическа възвращаемост за своите инвеститори, сред които Стивън Спилбърг, актьорите Кевин Бейкън и Кира Седжуик, собственикът на Ню Йорк Метс Фред Уилпон. Мадоф е председател на Nasda за няколко години през 90-те, натрупал активи в плажни къщи, яхти, мезонет в Манхатън.

Когато обаче Мадоф е арестуван през 2008 г., се признава за виновен по единадесет обвинения. Той е използвал парите от нови инвеститори, за да се разплаща с предишни инвеститори. Предполага се, че е управлявал общо 65 милиарда долара, но две трети от тези пари са плод на въображението на Бърни Мадоф.

Мадоф основава Bernard L. Madoff Investment Securities през 1960 г., но никой не успява да докаже, кога започва да краде от инвеститорите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"