fbpx

Получихме първите 2,7 млрд. лева по Плана

България e получила първия транш от безвъзмездната подкрепа по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на близо 2,7 млрд. лева, съобщи на брифинг в МС вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Зелената светлина“ от ЕК е за задоволителното изпълнение на всички 22 ключови етапа и цели, включени в първото искане за плащане.

Средствата ще се използват за проекти, чиято реализация вече е започнала – например проекта за модернизация и дигитализация на малки и средни предприятия, обявени от Министерството на иновациите и растежа, към който имаше огромен интерес, информира още Пеканов. Други такива проекти са строежът на Софийското метро и проектът за ТЕТРА системата на МВР.

Средствата ще бъдат използвани и за проекти, които ще започнат в идните седмици – например енергийната ефективност на жилищен и нежилищен сграден фонд, проектите за ВЕИ на покривите на жилищата, средствата за външно изкуствено осветление на общините. „Всички инвестиционни проекти имат ясно зададени срокове и ние трябва да работим активно, за да ги спазваме”, предупреждава още Атанас Пеканов.

Тази добра новина за България днес е факт, въпреки съмненията и спекулациите, че парите няма да дойдат в рамките на годината. Получаването на транша се реализира и благодарение на работата, която служебното правителство свърши ударно в първите седмици на своя мандат. Тогава бяха изчистени някои завещани проблеми, които не позволяваха страната ни да получи плащането”, изтъква вицепремиерът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"