fbpx

Германия мощно връща въглищните си централи

Въглищата се завърнаха в Германия тази година, тъй като най-голямата икономика в Европа се обръща към това гориво, за да се захранва през енергийна криза, пише Ройтерс.

Повече от една трета (36,3%) от електроенергията, подадена в германските електрически мрежи между юли и септември, идва от електроцентрали, захранвани с въглища, в сравнение с 31,9 процента през третото тримесечие на 2021 г., сочат данни на германската статистическа служба Destatis, цитирани от агенцията.

Дълго демонизирани от партията на Зелените в Германия, която ръководи някои от висшите министерства в правителството, въглищата трябваше да бъдат премахнати до 2030 г., но войната на Русия с Украйна и ограничаването на износа на газ върнаха ползата от въглищата, изтъква Ройтерс.

Производството на енергия от въглища се е повишило с 13,3% на годишна база до 42,9 тераватчаса (TWh) през трите месеца юли-септември, през които общото производство на електроенергия в Германия – със 118,1 TWh – изостава с 0,5% от същия период на 2021 г., съобщава Destatis.

Производството на газ леко се е повишило въпреки високите цени, тъй като производството на вятърна и водна енергия е ниско, а вътрешното ядрено производство също спадна през юли-септември. Последното се дължи на факта, че в действие са само три реактора в сравнение с шест година по-рано, когато Германия се оттегли от технологията след кризата във Фукушима.

Под заплахата от недостиг на газ някои въглищни централи, които бяха затворени или останаха в резерв, навлязоха отново на пазара в Европа тази година, но в повечето страни количеството е ограничено.

Само в Германия, с 10 гигавата (GW), връщането на въглищата е в значителен мащаб. Това увеличи производството на електроенергия от въглища в Европейския съюз, което се очаква да остане на тези по-високи нива за известно време“, се посочва в доклад на МАЕ, визиращ годишния пазар на въглища.

Световното потребление на въглища достигна рекордно високо ниво от над 8 милиарда тона тази година, като сред най-високите е ръстът на Германия (19%) или 26 милиона тона, спрямо 2021 г., отбелязва МАЕ.

Вместо да затвори 1,6 GW електроцентрали, работещи с лигнитни въглища, до края на 2022 г., както беше планирано, германското правителство взе решение, с което позволява производството до март 2024 г.

Германия създаде „резерв за заместване на газ“ с общ капацитет от 11,6 GW. Това включва 1,9 GW лигнитни въглища и 4,3 GW електроцентрали на каменни въглища, които могат да се върнат на пазара до 2024 г., се посочва още в доклада на МАЕ. Отложено е извеждането от експлоатация на 2,6 GW мощности на каменни въглища и 1,2 GW мощности на лигнитни въглища.

Откакто Destatis започна да събира статистика през 1990 г., 2022 г. вероятно ще бъде първата, в която Германия ще е нетен износител на електроенергия за Франция, а не обратното, се казва в съобщението.

Въпреки това МАЕ добавя, че поради очакваното нарастване на производството на електроенергия от възобновяеми източници и възстановяване на наличността на френска ядрена енергия, Германия трябва да се върне като нетен вносител на електроенергия през следващите няколко години.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"