fbpx

Петролът поевтиня с близо 3% в отговор на вдигнатите лихви от централните банки

Петролът поевтиня с почти 3% в петък, след като пазарът оцени последиците от повишаването на лихвените проценти от централните банки, макар все още да беше готов за седмично повишение на фона на опасенията за прекъсване на доставките и надеждите за възстановяване на търсенето в Китай, съобщава Ройтерс.

Припомня се, декларираното от Федералният резерв на САЩ, че ще повиши допълнително лихвените проценти през следващата година, дори когато икономиката се плъзга към възможна рецесия. В четвъртък пък Централната банка на Англия и Европейската централна банка повишиха лихвените проценти с цел справяне с високата инфрация.

Има толкова много движещи сили на петролния пазар в момента, като по-мрачната икономическа перспектива на фона на категоричното послание на централната банка тази седмица изглежда доминираща през уикенда“, коментира Крейг Ерлам, анализатор в ОАНДА, цитиран от Ройтерс.

Фючърсите на суровия петрол Brent се понижиха с $2,08, или 2,6%, до $79,13 за барел в 13:34 GMT. Фючърсите на West Texas Intermediate паднаха с $2,07, или 2,7%, до $74,04. И двата показателя спаднаха с 2% в предишната сесия, тъй като доларът се засили и централните банки в Европа повишиха лихвените проценти.

Въпреки това, суровият петрол е напът за седмично покачване, като настроенията са подкрепени от потенциалното ограничено предлагане, след като канадската TC Energy Corp (TRP.TO) затвори своя тръбопровод Keystone, както и от перспективата търсенето да се увеличи през 2023 г.

Международната агенция по енергетика прогнозира възстановяване на търсенето на петрол в Китай през следващата година с близо милион барела на ден след свиването през 2022 г. Агенцията повиши прогнозата си за ръста на глобалното търсене на петрол за 2023 г. до 1,7 милиона барела на ден.

Анализаторите от J.P.Morgan Commodity Research очакват също Съединените щати да започнат да попълват стратегическите си петролни резерви през първото тримесечие на 2023 г. „Въз основа на нашите тримесечни прогнози, този прозорец (за обратно изкупуване) ще се отвори през първото тримесечие на 2023 с първоначална покупка от около 60 милиона барела“, прогнозират те.

Инвеститорите все още са обезпокоени от натиска в посока надолу, включително бавното възстановяване на търсенето в Китай поради нарастващия брой инфекции с COVID и свръхпредлагането на пазара на запад от Суец, добавя Ройтерс.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"