fbpx

Служителите на Газпром и Роснефт със забрана за пътуват в чужбина

На служители на руски петролни и газови държавни компании е „неофициално“ забранено да напускат Русия. Забраната важи и за най-близките им роднини, включително съпрузи и деца, съобщава „Нестка“, цитирана от Moscow Times. Информацията е от източници в „Газпром“ и „Роснефт“.

Забраниха ни да пътуваме в чужбина, където и да е. Последствията не бяха обявени. Но ние сме умни“, посочва източник от „Газпром“. Мениджърът от среден ранг в петербургския офис на „Газпром“ добавя, че е невъзможно да замине „дори в Турция“. По думите му мярката засяга значителна част от служителите в централния офис на държавния монополист.

Информацията за забраната е била доведена до знанието на работниците по административната верига, твърдят източници. „На нашите шефове са казали за това техните ръководители, а на тях дори и по-високопоставени“, изтъква един от събеседниците. Това се е случило преди няколко дена.

В същото време много служители на Газпром вече са закупили билети и резервирали хотели в чужбина за новогодишните празници. „Не можете дори да отидете на лечение, камо ли на почивка. Хората са недоволни”, описва настроенията в компанията събеседникът.

Службата за сигурност ще следи за изпълнението на забраната в Газпром. В „спешни случаи“ ръководството ще „решава индивидуално“ въпроса с напускането на служителя, обяснява още източникът.

Същата забрана важи и за Роснефт, твърдят служители на държавната компания. Според ръководителя на един от отделите служителите са били задължени да подпишат допълнително споразумение, според което не могат да пътуват извън Русия. Засега забраната е засегнала само ръководителите, уточнява източник, близък до Роснефт. Каква е причината за това решение никой не може да обясни.

Преди това на всички мъже в президентската администрация е било забранено да пътуват в чужбина, включително в командировки, пише телеграм каналът Baza. Съгласно специална заповед само жените могат право да пътуват в командировки в чужбина. Забраната ще важи до издаването на „особена заповед за мобилизация“, но никой не знае каква е тази заповед.

В Кремъл се носи слух, че забраната се появила, след като служител на един от отделите отказал да се върне в Русия от командировка в една от страните от ОНД. Тази история обаче не може да бъде потвърдена. По-късно прессекретарят на президента Путин, Дмитрий Песков, отрече информацията.

Едновременно с ограничаването на пътуването в чужбина Държавната дума реши да забрани дистанционната работа от чужбина. Предполага се, че мярката ще засегне служители в публичния сектор, специалисти по информационна сигурност на компании и някои други области. Междувременно руски компании вече ограничават възможността за дистанционна работа и карат служителите си да се върнат в Русия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"