fbpx

Потвърдено: Борисов и висши функционери на ГЕРБ задържани при безпрецедентна акция на МВР и европрокуратурата

Малко след 22:30 часа тази вечер бе потвърдено, че бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е арестуван, изведен от дома си в Банкя и задържан в Главна дирекция „Национална полиция“.

Оскъдната информация сочи, че мащабната и координирана акция на МВР е започнала в 20 часа в цялата страна, съвместно с европейската прокуратура. Това съвпадна и с двудневното посещение у нас на Лаура Кьовеши, която се срещна освен с премиера Петков и правосъдния министър, но и с вътрешния министър Рашков и последно с главния прокурор Иван Гешев, като според канцеларията на Кьовеши това е станало от учтивост.

Говорителят на Гешев Сийка Милева заяви часове след началото на операцията, че българската прокуратура не е уведомена.

Краткото съобщение на МВР информира още, че освен Борисов са задържани бившият финансов министър Горанов и пиарката на Борисов Севдалина Арнаудова.

Обществено известно е, че четиримата са обвързани от обвиненията на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков в приемани от него огромни подкупи.

От друга страна европейската прокуратура разследва само престъпления, свързани със злоупотреба с евросредства.

По информация на някои медии в странат се извършват претърсвания и на редица едри бизнесмени.

В така създалата се ситуация, по закон Борисов и другите могат да бъдат задържани само за 24 часа от МВР, след което прокуратурата, която и да е тя, трябва или да повдигне обвинения и да поиска 72 часа арест, или те да бъдат освободени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"