fbpx

Пред нов провал завършването в срок на газовата ни връзка с Гърция

Почти сигурно е, че газовата връзка с Гърция няма да бъде готова до края на тази година, какъвто е срокът на поредното удължаване на строителството.

Това стана ясно от думите на енергийния министър Андрей Живков, който говори по време на редовния петъчен парламентарен контрол.

Въпросът зададе депутатът от ДБ Мартин Димитров, изтъквайки 12-те години, които вече се строи интерконекторът и фактът, че сега, когато газът е толкова скъп и въпросната връзка ни е жизнено необходима, не можем да се възпозваме. Припомняме, по нея трябва да се доставят договорените количества от значително по-евтиния азерски природен газ, като за 1 юли 2022 година е предвидено въвеждането й в търговска експлоатация. Това обаче може да се осъществи, само ако строителните дейности завършат до края на настоящата година.

По думите на Живков, проверките – документални и на място, показали, че темпът на дейностите е „критично незадоволителен“, а през последните месеци е сведен до минимум темпът.

Министърът на енергетиката обясни, че проектът е със степен на завършеност 70%, но остават дейности и доставки, които ще отнемат толкова време, че няма как да се вмести в поредните отложени срокове.

Той даде за пример степента на завършеност на газоизмервателните станции при Стара Загора, като тя е 56%, а при Комотини – едва 13%. При крановите възли доставката и монтажът също са с 13% изпълнение, при диспечерския център става дума за готови 21.8%, а свързването на тръбата със системата на гръцката газова компания ТАП изобщо не е започвало.

Затова той предлага от началото на годината да започне прилагането на предвидените в договора за изпълнение санкции от по 90 хил. евро на ден.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"