fbpx

Предсрочният вот не развърза възела, задава се кошмарен парламент

След края на изборния ден на поредния парламентарен вот пределно ясно е само едно – идва още един много нестабилен и затормозен да излъчи стабилно правителство парламент.

В късния следобед на деня след вота стана ясно окончателно, че ГЕРБ са първи на тези предсрочни избори.

Не така бе обаче в изборната нощ. Екзит пол данните и на Алфа Рисърч и на Галъп сочеха изключително малка преднина на ПП-ДБ (26,4) спрямо ГЕРБ-СДС (25,5).
Между втория и третия ДПС и Възраждане разликата е още по-нищожна, като ДПС (13,9) водят символично на Възраждане (13,5). Социолозите обръщат внимание, че когато стане ясен и вотът от чужбина, ДПС има шанс да затвърди третото място.
Пети са БСП с 9,1, а „трилърът“ се разиграва между ИНТ и Български възход, като според Алфа Рисърч БВ има 3,6 и е по-близо до ръба, а според Галъп ИТН направо си влизат с 4.00, като се припомня цялата условност на екзитпола.

При всякакви развития на нещата – ясно е, че ще се чакат резултатите от ЦИК – ПП-ДБ вероятно ще имат два мандата повече от ГЕРБ – 71 на 69, или 67 на 65 (ако имаме шеста партия, минала бариерата). Това пък означава, че не може да има коалиция между една голяма (от двете първи) партия и една малка. Трябва или тройна коалиция, ли такава между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Всичко това предвещава огромни неизвестни и предимно негативни очаквания.

Иначе и на тези избори суверенът бе за гъби, а броят гласували „не подкрепям никого“ ще е рекорден. Вероятната активност ще е малко над 40%, като официалната на ЦИК към 16 часа е 27,27%.

Сред „героите“ на деня е и съвкупният персонаж на машините. Те започнаха да се развалят в аритметична прогресия, ядно успокоени, че има и хартиен, бюлетинен, вот. По неокончателна информация най-малко 80 секции са били принудени да посегнат към хартията, тъй като машините им са дефектирали.

Междувременно БНТ съобщи данни от паралелното преброяване на Галъп, което размества първите места, но не прави следващия парламент по-нормален:

Според паралелно преброяване на 70% на „Галъп“ ГЕРБ-СДС заема първото място след изборите. С по-малко от процент след тях е коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

На трето и четвърто място се нареждат ДПС и „Възраждане“, с минимална разлика в резултата.

Ето и резултатите от паралелното преброяване:

  • ГЕРБ-СДС – 24.4%
  • ПП-ДБ – 23.4%
  • ДПС -14.5%
  • Възраждане – 14.2%
  • БСП – 9.5%

При тази ситуация мандатите биха се разпределили така:

  • ГЕРБ-СДС – 68
  • ПП-ДБ – 65
  • ДПС – 40
  • Възраждане – 40
  • БСП – 27

Под чертата остават ИТН (3.8%), „Български възход“ (3.0%), „Левицата“ (2.3%) и НДСВ (0.3%)

Според преброяването на „Галъп“ избирателната активност е 38.9%, а с „Не подкрепям никого“ са гласували 4.2%




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"