fbpx

Продажбите на Тесла зациклят?

Производителят на електроавтомобили продължава да разочарова своите акционери, като продава по-малко от очакваното. Резултатите все още могат да бъдат определени като добри, но те са доста под поставените цели и Tesla обещава много ниски печалби за първото тримесечие на годината.

Автомобилният производител на милиардера Илон Мъск изпитва затруднения през първото тримесечие спрямо предходното, съобщава CNN, цитирана от Capital.fr. Въпреки поредица от намаления на цените на най-евтините си модели, Tesla отчита скромен ръст от 4%. Тази цифра е доста под декларираните цели за годишен растеж, определени на 50% в дългосрочен план. Курсът на акциите ѝ дори спадна с 2% преди отварянето на борсата в началото на тази седмица. Така това е четвъртото поредно тримесечие, в което компанията произвежда повече, отколкото продава. Тя е декларирала, че е доставила 422 875 автомобила през първото тримесечие на тази година срещу планираните 430 000, което прави разлика от 7 125 коли.

Тази разлика може да се обясни с увеличаването на производството в двата нови завода на Tesla, в Тексас и в Германия, които бяха открити през пролетта на 2022 г. Производителят също така посочи, че е увеличил производството на най-скъпите си модели, като S и X, които са високо ценени в Европа, Близкия изток, Африка, както и в Азиатско-тихоокеанския регион, но поради това са по-скъпи и следователно по-трудни за продажба в големи количества.

Прекалено свити печалби

В началото на годината направихме корекция на цената“, оправдава се Том Жу, директор в Tesla, отговарящ за производството и продажбите. „Това породи огромно търсене, повече отколкото можехме да произведем“, допълва той. Според него и шефа му Илон Мъск, „ако предлагате продукт на атрактивна цена, не е нужно да се притеснявате за търсенето“.

Това мнение не се нрави на всички и най-вече на акционерите. Акциите на Tesla наистина паднаха с 65% през 2022 г., достигайки най-лошото си годишно равнище. Все пак при затварянето на борсата в петък, 31 март, те отбелязаха ръст от 68%. Според Дан Айвс, технологичен анализатор за Wedbush Securities, ако Уолстрийт приеме ниво на продажби от 421 500 автомобила, Tesla ще трябва да се задоволи със занчително по-свити печалби в бъдеще. Производителят ще представи пълните си финансови резултати за първото тримесечие на 19 април, допълва Capital.fr в публикацията си.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"