fbpx

Прогнози за глобалния дълг: още по-високи нива през следващите години

Общият глобален дълг възлиза на близо 305 трилиона долара към първото тримесечие на 2023 г. През следващите пет години се предвижда той да скочи още повече, което поражда опасения относно държавния ливъридж при висок лихвен процент и среда на по-бавен растеж, отбелязва в своя статия изданието Visual Capitalist

Тъй като глобалният дълг продължава да се покачва, графиката показва данни и прогнози за съотношенията публичен дълг към БВП, използвайки Световните икономически перспективи (актуализация от април 2023 г.) от МВФ.

След стабилно покачване в продължение на години, държавният дълг първо нарасна до почти 100% от БВП през 2020 г. Въпреки че това съотношение спадна на фона на икономическото възстановяване и високата инфлация през 2021 г. и 2022 г., се предвижда то да си възвърне позициите и да продължи да се покачва.

Сега се предвижда световният държавен дълг да нарасне до 99,5% от БВП до 2027 г. Ето данните от 2005 г., както и прогнозата за глобалния публичен дълг към БВП:

Източник: Visual Capitalist

Дългът рязко нарасна както през 2020 г., така и през 2009 г. във връзка с икономическия спад. Исторически погледнато, нивата на дълга в сравнение с БВП са склонни да нарастват само с 4% и до 15% през петте години след края на глобалната рецесия.

В САЩ държавният дълг към БВП се очаква да достигне рекордните 134% до 2027 г. Рязкото покачване на лихвените проценти увеличава нетните разходи за обслужване на дълга, които възлизаха на 475 милиарда долара миналата година. През следващите 10 години нетните лихвени разходи по дълга на САЩ се очаква да достигнат общо 10,6 трилиона долара.

Дългът на Китай също се е увеличил бързо и се очаква да затъмни 100% до 2026 г. Публичният дълг като процент от БВП се прогнозира да скочи четири пъти между 2005 г. и 2027 г. Само през тази година се предвижда емитирането на нов държавен дълг да достигне рекордни нива. Голяма част от този дълг се състои от инфраструктурни облигации, които са насочени към стимулиране на икономиката.

Показваме как съотношенията публичен дълг към БВП за напредналите икономики се сравняват с нововъзникващите пазари и страните с ниски доходи. Тук и САЩ, и Китай са изключени:

Източник: Visual Capitalist

При отстъпление от върховете от 2020 г., публичният дълг се очаква да спадне значително в сравнение с БВП до 2027 г. за напредналите икономики, с изключение на САЩ. Предвижда се също така нововъзникващите пазари да видят спад на съотношението на ливъридж.

Страните с ниски доходи имат по-ниски нива на дълг в сравнение с производството, която тенденция се очаква да продължи през следващите пет години. Въпреки това 39 от тези държави са в дългово затруднение или са близо до него, тъй като високите лихвени проценти увеличават натиска върху държавните баланси.

Добрата новина е, че се прогнозира за 60% от икономиките съотношенията им между публичен дълг и БВП да паднат под върховете на COVID-19 до 2027 г.

От друга страна, много големи напреднали и нововъзникващи икономики, включително Китай, Бразилия, Япония и Турция, се очаква да се изправят пред по-голям дълг. В САЩ плащанията по държавния дълг скочиха до рекордни нива поради нарастващите лихви. Това се случва, тъй като застаряващото население, по-бавният икономически растеж и разходите за здравеопазване натоварват държавните разходи, тенденция, наблюдавана в много развити икономики.

Държавите с икономически растеж, нарастващ по-бързо от реалните лихвени проценти, може да са по-склонни да поддържат високи нива на дълг. Но твърдата инфлация, предизвикваща по-високи лихвени проценти, вероятно ще направи тези дългове още по-крехки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"