fbpx

Производствен шок в света на кафето: Бразилия брои зърната

Когато добивите на един от най-големите доставчици на арабика в света намаляват, а другаде няма производствени количества, цените скачат.

В света на кафето говорим за „производствен шок“. И сътресения като това, което в момента преживява секторът, могат да бъдат преброени на пръстите на едната ръка, обяснява Себастиен Лафайе, директор „Покупки“ на консорциума Belco, цитиран от RFI. Последният такъв шок датира от 2007/2008 г., когато ръждата по кафето, паразитно заболяване, засегна Колумбия. Но сега за първи път от 90-те години на миналия век, Бразилия, която осигурява 40% от световното производство, е основно засегната.

Липсата на арабика води до покачване на цените на пазара

Причината са три последователни измръзвания в страната през юни 2021 г. В резултат на това бразилската реколта 2021/2022 г. е много слаба, а тази за 2022/2023 г. се очертава да бъде по-лоша от очакваното поради въздействието на сланите и засушаванията през последните месеци. Ако засега робустата показва много добри показатели, то арабиката е силно засегната.

Нуждата от арабика е такава, че „цената за краткосрочна покупка, през декември, е по-висока от тази на кафе с доставка през март, а обикновено е обратното, защото поддържането на наличност за няколко месеца струва пари“, обяснява още Лафайе. С други думи, днес структурата на пазара не позволява финансирането на съхранение на запаси.

Наслагване на лоши реколти

Тази липса на арабика в Бразилия не се компенсира от количества от други райони, които биха могли да направят пазара по-„гъвкав“. Реколтите във всички страни от Централна Америка през тази година са под очакванията, независимо дали става въпрос за Хондурас или Колумбия, третият по големина производител в света, който от месеци е засегнат от непрекъснати дъждове и добивите му през последните 12 месеца са с два милиона чувала по-малко.

Проблемите обаче не спират дотук. Реколтата 2023/2024 г. в Бразилия може да не се окаже толкова добра, колкото редица експерти очакваха, ако започналият цъфтеж не е последван от добри валежи.

Ако има дъжд, производството ще бъде добро и цените може да се понижат след месеци на непрекъснат растеж. Твърде сухото време, напротив, ще продължи да влошава още повече условията на пазара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"