fbpx

Служебната власт ще иска от парламента и газови компенсации за бизнеса

Служебното правителство категорично подкрепя необходимостта от компенсации за бизнеса заради високите цени на природния газ.

Затова кабинетът ще изготви компенсаторна схема, която ще предложи на следващия парламент, коментира, цитиран от БНР служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Не може да има компенсации за електроенергия, а да няма за газ и да поставяме едни фирми в неконкурентна ситуация спрямо други. Твърдо ще има и ние ще подготвим схема, която ще предложим на следващия парламент, разбира се, тъй като без парламент ние не можем да променим нищо„, добавя той.

Стоянов отбелязва, че 74% от компаниите у нас използват природен газ, а само 37% могат да го заменят с алтернативно гориво. От проведеното допитване става ясно още, че 60% от фирмите не могат да намалят обемите на консумация на природния газ.

По думите му, служебният кабинет прави всичко възможно, за да осигури бизнеса с природен газ, включително допълнителни количества още през тази зима. Евентуално схемата може да е бартер – газ срещу ток, съобщи Стоянов. Припомняме, подобна договорка е обсъждана с Азербайджан, но пък в същото време отказахме 6 от 7-те оферирани танкера с LNG. Целта е поне 150% да бъдат обезпечени потребностите през зимата. Газ има, но проблемът е в цената – посочи още Стоянов.

Той информира, че в бюджета са предвидени и средства, за да бъде запазена и отстъпката в цените на горивата.

Министърът откри изложението „MachTech & InnoTech Expo 2022“, което се провежда за 13-и път и тази година събира на едно място над 130 компании. В рамките на 4 дни – до 16 септември, на площ от 10 000 кв.м. ще бъдат представени 250 световни бранда от Германия, Чехия, Австрия, Италия, Турция, Румъния, Китай и др.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"