fbpx

Производствените цени в енергетиката с 40% годишен ръст

С 39.5% нараства общият индекс на цените при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ през септември в сравнение с година по-рано. Спрямо предходния месец август увеличението е 7.4%, сочат данните на НСИ.

Цените на производител на вътрешния пазар при разпределението на електрическа и топлоенергия и газ нарастват съответно със 7.2% спрямо август и 34.8% на годишна база.

Общият индекс на цените на производител през септември 2021 г. се увеличава с 2.4% спрямо предходния месец и 20.0% на годишна база.

По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 1.7%, и при производството на основни метали – с 1.2%. Понижение на цените е отчетено при производството на превозни средства, без автомобили – с 0.3%, както и при производството на облекло – с 0.1%.

На годишна база по-значителен ръст в преработващата промишленост е отчетен при: производството на основни метали – с 42.0%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – със 17.4%, производството на химични продукти – с 16.3%. Намаление на цените се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 0.4%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"