fbpx

Реакторите за „Белене“ трябва да се използват, убеден премиерът Янев

Служебният кабинет е готов в края на ноември да представи на новия парламент анализ за развитието на ядрената ни енергетика. Това заяви премиерът Стефан Янев, който днес отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“ във фейсбук.

Той посочи, че служебният кабинет е наясно с ограниченията си и решение за АЕЦ „Белене“ не може да бъде взето, защото е стратегическо. То обаче е свързано с цяла поредица от стратегически решения, които трябва да се вземат.

Янев е на мнение, че всички досегашни стратегии са били с неясни перспективи и в момента в енергийното министерство работи група, която да определи полезните ходове за развитие на българската енергетика.

Премиерът припомни, че притежаваме два реактора (съхранявани на площадката в Белене) и трябва да бъде взето решение да се построят като нова мощност и да се прецени как да се намерят инвеститори. Започнат е процес, който е спрян и държавата трябва да реши иска ли да го построи, смята Стефан Янев.

Вчера пред бТВ бившият финансов министър и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев и финансовият експерт и депутат в последните два парламента от „Има такъв народ“ Любомир Каримански се обединиха около мнението, че в Белене не е рентабилно да се строи. Причината е, че площадката трябва да се прелицензира, заради новите изисквания след случилото се във Фукушима. Припомняме, има голяма вероятност и двамата да са коалиционни партньори в едно бъдещо управление на страната.

Василев и Каримански заявиха, че възможност за нови мощности трябва да се търси в АЕЦ „Козлодуй“, тъй като там са и кадрите, има и изградена инфраструктура.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"