fbpx

Промишлеността ни расте с над 3% за месец

Промишленото производство през април расте спрямо март, като индексът му се повишава с 3.3%. Данните на НСИ са предварителни и сезонно изгладени. На годишна база е регистрирано леко понижение с 0.3%.

Увеличение спрямо предходния месец е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 13.8%, в добивната промишленост – с 4.2%, и в преработващата промишленост – с 0.9%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 21.5%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 13.2%.

Намаление е регистрирано при производството на електрически съоръжения – с 9.2%, производството на лекарствени вещества и продукти – със 7.6%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 5.4%.

На годишна база намаление на промишленото производство е отчетено в добивната промишленост – със 7.7%, и при преработващата промишленост – с 1.9%, а ръст – при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 10.6%.

В преработващата промишленост съществен спад спрямо април 2023 г. се наблюдава при: обработката на кожи; производство на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм – с 23.5%, производството на превозни средства, без автомобили – с 23.1%, производството на електрически съоръжения – с 22.8%, производството, некласифицирано другаде – с 22.2%.

Ръст е регистриран при производството на основни метали – с 34.7%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 11.1%, производството на тютюневи изделия – с 10.0%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"