fbpx

Пропускаме 2024-та за приемане на еврото

България няма да влезе в еврозоната, както се планираше в началото на 2024 година.

Страната ни няма да поиска през този месец конвергентен доклад, който да покаже готовността й за влизането в еврозоната. С това отпада и срокът, към който се стремяхме – 1 януари 2024 г.

Това е обявила министърът на финансите Росица Велкова, цитирана от Дневник.

Станало е ясно, че на заседанието на Еврогрупата в началото на седмицата България не е била изслушана за готовността й, макар точката да е била в дневния ред. Причината е, че изоставаме с приемането на съответното законодателство, а също и не отговаряме на критерия за инфлацията.

„Сега“ добавят, че четирите неприети законопроекта отразяват промени, поискани от нас от страните-членки на еврозоната и Европейската централна банка. Това са промени в Кодекса за застраховане (във връзка с плащанията по „Зелената карта“), в Закона за мерките срещуто прането на пари и в Търговския закон (във връзка с несъстоятелността). Не са направени и промените в Закона за БНБ, които да разписват новите функции на централната банка след влизането в еврозоната.

Велкова обяснява още, че в рамките на Еврогрупата е договорено България да се стреми към новата дата – не по-късно от 1 януари 2025 г., но няма законова пречка присъединяването да не е от началото на годината, а от друга дата, изтъква министърът.

По думите й това може да стане и по Великден на следващата година. Затова и България ще поиска доклад за напредъка си в момента, в който е изпълнила ангажиментите си, поети при влизането в т. нар. чакалня на еврозоната, което означава, че няма да се чака за редовен доклад.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"