fbpx

Топ енергийни компании не искат радикални промени на пазара на ток в ЕС

Четиринадесет енергийни компании са призовали Европейския съюз да действа „предпазливо“ при предстоящото обновяване на пазара на електроенергия в блока. Компаниите предлагат ограничени корекции вместо радикални промени, съобщава Ройтерс.

Европейската комисия подготвя реформи на правилата на пазара на електроенергия в ЕС, насочени към смекчаване на сметките за електроенергия на потребителите от скокове на цените на изкопаемите горива като тези, предизвикани миналата година от съкращенията на доставките на руски газ.

В писмо до Комисията фирми, включително Iberdrola, RWE, Engie, Orsted, Fortum, Enel и Uniper призовават Брюксел да се съсредоточи върху реформи, които ще стимулират масивни инвестиции във възобновяема енергия, нисковъглеродно производство и енергоспестяване.

Тази реформа на пазара на електроенергия трябва да се третира предпазливо, тъй като носи риск от създаване на фрагментация на вътрешния енергиен пазар“, се казва в писмото, публикувано от една от подписалите го, шведската компания Vattenfall, цитирана от Ройтерс.

Компаниите одобриха идея, предложена от Комисията, за стимулиране на повече Споразумения за закупуване на електроенергия и Договори за разлика (CfD) – видове дългосрочни договори за електроенергия с фиксирана цена, които имат за цел да гарантират поток от приходи за проекти за възобновяема енергия и предлагат на потребителите по-предсказуемо цени.

Те обаче предупреждават, че подобни мерки трябва да останат доброволни и да не се налагат на производителите. Краткосрочните пазари на електроенергия могат да бъдат подобрени, но не трябва да бъдат премахнати, добавиха компаниите.

Тяхното писмо до голяма степен е в съответствие с позицията на седем държави от ЕС, включително Германия и Дания, които тази седмица казаха на Брюксел да не бърза с големи реформи на пазара на енергия и вместо това да се съсредоточи върху ограничени промени, които биха могли да стимулират инвестициите в зелена енергия.

Подобно на тези страни, енергийните компании се противопоставиха на идеята за удължаване на извънредните мерки, които ЕС наложи миналата година, за да се справи с енергийната криза – сред които схема за възстановяване на неочакваните приходи от производителите на електроенергия.

Реформите трябва също така да избягват „всякакъв ретроактивен ефект, който би могъл да доведе до значителни съдебни спорове„, добавят компаниите.

Това може да ги постави в противоречие с Испания, която е за по-задълбочена пазарна реформа, като предлага да се позволи на страните да подписват CfD със съществуващи електроцентрали, за да им попречат да извличат свръхпечалби на пазарите на електроенергия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"