fbpx

САЩ проверяват дейността на Райфайзен в Русия

Санкционният орган на Съединените щати е започнал разследване на Raiffeisen Bank International относно нейния бизнес, свързан с Русия, засилвайки контрола върху австрийската финансова институция, която играе критична роля в руската икономика, съобщава Ройтерс.

В отговор на въпроси на агенция от банката са потвърдили за получено искане от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ през януари за „изясняване на бизнеса с плащания и свързаните с него процеси, поддържани от RBI в светлината на последните събития, свързани с Русия и Украйна“.

OFAC е поискал от Raiffeisen подробности за експозицията си в Русия, частично окупирания Донбас, Украйна и Сирия, включително за транзакциите и дейността на определени клиенти, заявява източник на Ройтерс.

Американската агенция е поискала отговор до февруари, като адвокатите на Райфайзен са договорили удължаване, обещавайки да отговорят на въпросите на три части, които да бъдат изпратени в началото на април, май и юни.

Пред Ройтерс Райфайзен са заявили, че сътрудничат напълно на OFAC и че искането не е предизвикано от конкретна сделка или бизнес. Банката изтъква, че има въведени процеси, които да гарантират спазването на санкциите.

Макар Райфайзен да не е била санкционирана в миналото, искането за информация от януари тревожи европейските финансови регулатори, отговорни за надзора на банката, поради потенциала, че в крайна сметка може да доведе до наказания срещу нея, посочва още Ройтерс, позовавйки се на източници запознати пряко запознати с въпроса.

Агенцията отбелязва, че Райфайзен е дълбоко вградена в руската финансова система и е една от единствените две чуждестранни банки в списъка на Руската централна банка от 13 „системно важни кредитни институции“, което подчертава нейното значение за икономиката на Русия, която се бори с обширните западни санкции.

Като вторият по големина кредитор в Австрия, банката също така е в основата на голяма част от икономиката й, както и има обширни операции в Източна Европа.

Обръща се внимание, че почти година откакто Москва започна войната в Украйна, Райфайзен е сред шепата европейски банки, които остават в Русия. Но се сблъска с критики, включително от инвеститори, заради решението си да продължи да прави бизнес с Москва. По-рано банката защити позицията си, заявявайки, че експозицията й към Русия е ограничена.

Райфайзен реализира нетна печалба от приблизително 3,8 милиарда евро миналата година, до голяма степен благодарение на 2 милиарда евро плюс печалба от бизнеса си в Русия. Междувременно руснаци са депозирали над 20 милиарда евро в банката.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"