fbpx

Путин обяви енергийната политика на Европа за „икономическо аутодафе“

Промените на нефтения пазар имат тектоничен характер, да се прави бизнес, както по-рано, вече е невъзможно. Това е заявил руският президент Владимир Путин по време на заседание в Кремъл, посветено на петролния сектор.

В коментарите си Путин остро и иронично критикува европейските партньори на Русия.

По думите му, „в момента резултатът от хаотичните действия на нашите партньори, освен щетите за самата европейска икономика, е реалното увеличение на приходите на руския нефтен и газов сектор“.

Той определя още, че по абсолютно политически причини – поради собствените си амбиции и под натиска на американския господар, европейските страни налагат все повече и нови санкции на пазарите на петрол и газ. „Заедно с руските енергийни ресурси, възможността за увеличаване на икономическата активност ще напусне Европа към други региони на света. Такова икономическо аутодафе, самоубийство, разбира се, е вътрешна работа на европейските страни„, заявява Путин.

Руският президент критикува и „зеления преход“, изтъквайки, че западните страни спекулират с притесненията на хората относно изменението на климата и по вътрешнополитически причини надценяват възможностите на алтернативната енергия, като същевременно омаловажават значението на традиционната.

В същото време, по думите му, Русия през последните години е обърнала специално внимание на развитието на петролната индустрия: разработени са нови находища, увеличило се е производството и се е подобрило качеството на рафинирането.

Той обаче подчертава, че в новите условия е важно не само да се добива нефт, но и да се изгради цялата вертикална верига до крайния потребител.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"