fbpx

Разработването на подводни залежи на полезни изкопаеми подложено на натиск

Агенцията на ООН, отговаряща за регулирането на морските недра, трябва да вземе решение през следващите седмици за добива на полезни изкопаеми от тях. Но темата е твърде противоречива: на океанското дъно са разположени много редки метали, но тяхната експлоатация може да се превърне в екологична катастрофа. Затова множество държави призовават за мораториум.

Крайният срок, определен за месец юли, наближава. „Точно след 100 дни“, каза Ема Уилсън от групата на неправителствените организации Deep Sea Conservation Coalition по време на заключителната сесия на заседанието на Съвета на Международния орган по морското дъно, „AIFM може да получи искане от всяка държава, нейна компания да получи договор за експлоатация“. Така твърде дискутираният добив от морското дъно може да започне, освен ако десетте противопоставящи се държави, включително Франция, не успеят да спечелят делото пред Международния орган по морското дъно (AIFM), отговорен за защитата на потенциалната експлоатация на морските недра намиращи се извън националните юрисдикции.

В края на тези две седмици на преговори, защитниците на океаните заклеймиха даването на зелена светлина за започването на подводен добив, при липсата на солидни екологични правила. И все пак „политическата атмосфера се промени радикално за една година“, казва Ема Уилсън. „Вече има две държави, които се присъединиха към коалицията от държави, призоваващи за предпазна мярка или мораториум. Но извън тази група има много държави, които също взеха думата, за да призоват за прилагане на принципа на предпазливостта“, подчертава Ан-Софи Ру от Алианса за устойчив океан, която присъства на преговорите. Кръгът от държави, които започват да бият тревога, надхвърля вътрешния кръг от държави, които призовават за мораториум.

Вече много фирми отхвърлят проектите за експлоатация на залежите

В същото време все повече компании се оттеглят от проектите. Samsung и Google обявиха, че не искат да използват метали, извлечени от морските дълбини за своите продукти. Тази седмица още една голяма компания обяви, че иска да напусне тази индустрия: „Американският оръжеен конгломерат Lockheed Martin обяви, че напуска индустрията и се оттегля от всички свои проекти за разработване на морските недра. Така че наред с политическия фронт, на практика се създаде и нов и финансов и икономически фронт“.

Базираният в Ямайка орган досега е възлагал договори за проучване само на изследователски центрове и компании в точно определени райони, които са потенциално богати на минерали. Една последна среща на AIFM е насрочена преди изтичането на крайния срок. Този път на нея ще участват всичките 167 страни-членки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"