fbpx

Рекордният договор на Килиан Мбапе с ПСЖ в 5 цифри

Вестник „Льо Паризиен“ разкри новия договор на футболната звезда на Пари Сен Жермен. За да задържи Килиан Мбапе, футболният клуб от Париж не се поколеба да сложи на масата колосални суми, пише Les Echos*.

Рекорден договор. През май Килиан Мбапе реши да продължи контракта си с Пари Сен Жермен за още три години, въпреки опитите на Реал Мадрид да го привлече. Това беше по-скоро театър, тъй като нападателят беше дал съгласието си още от самото начало. Вестник „Льо Паризиен“ разкри някои елементи от XXL договора, който остави футболното чудо в столицата. Килиан Мбапе подписа за две години – до юни 2024 г. – с опция за продължаване с още една година, която единствен той може да активира.

630 милиона

Договорът, подписан между Килиан Мбапе и ПСЖ, е на обща стойност 630 милиона евро бруто или около 282 милиона евро нетно. Това го прави най-големият, подписван някога от спортист, договор в историята. Той надвишава този на Лионел Меси с ФК Барселона, подписан през 2017 г., който е на стойност 555 милиона евро бруто за 5 години.

Трябва да отбележим, че заплатата на играча е 72 милиона евро бруто на година или 6 милиона месечно (2,7 милиона след приспадането на данъците). Това е 3 пъти повече, отколкото получаваше през миналия сезон. Останалото са бонуси. Противно на ширещите се слухове, в договора няма клауза, която да го обвързва със спортните резултати на Килиан Мбапе.

350 милиона

Франция също ще извлече полза от прекалено щедрите клаузи в договора на нападателя. Министерството на финансите може да сложи ръка, благодарение на данъците и различните тежести върху заплатите, върху 350 милиона евро, ако договорът се изпълни за тригодишния му срок. Между тях са данъкът върху общия доход със ставка 45% (максималната) и данъкът от 4% върху най-големите доходи.

25%

Съотнесен към бюджета на Пари Сен Жермен, договорът на Килиан Мбапе изсмуква голяма част от финансовите ресурси на клуба. Ако футболистът изпълни целия срок на договора от три години, той ще получава средно по 210 милиона евро бруто на година или една четвърт от бюджета на столичния клуб.

420 милиона

Договорът на нападателя предвижда още бонуси в размер на 420 милиона евро бруто, ако бъде изпълнен тригодишният срок. Единият от тях е бонус за подписване от 180 милиона евро, платим на три транша от 60 милиона евро всеки месец юли през следващите три години. Той ще му се изплаща дори, ако реши да напусне клуба. Друг бонус, наречени „лоялност към клуба“, ще му бъде изплащан след всеки летен трансферен прозорец, ако все още е част от състава на отбора. Неговият размер е променлив: 70 милиона през 2022 г., 80 милиона през 2023 г. и 90 милиона през 2024 г.

Договорът, който го обвързва с ПСЖ, не е единственият източник на доходи за Килиан Мбапе. Той е установил търговски взаимоотношения с редица спонсори. Сред тях са Nike, Dior, очилата Oakley, часовниците Hublot. Всичко това за сума от 18 милиона долара на година, според сп. „Форбс“.

От ПСЖ опровергаха информацията още в деня на публикуването ѝ в „Льо Паризиен“. „Пари Сен Жермен се противопоставя на публикуването на неверни данни. Времето на публикацията, само няколко часа преди важния мач от Шампионската лига, също поставя въпроси. Пари Сен Жермен няма да се унижи да прави повече коментари“, се казва в изявление на клуба.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"