fbpx

Westinghouse напът да спечели проекта за първата АЕЦ в Полша

Полша вероятно ще избере американската фирма Westinghouse Electric Co за изграждане на първата си атомна електроцентрала, докато Korea Hydro Nuclear Power (KHNP) може да участва в проект, планиран от частни компании, съобщава полският вицепремиер, цитиран от Ройтерс.

Изтъква се, че Полша търси партньори за изграждане на 6-9 гигавата (GW) ядрени мощности в страната и осигурява 49% капиталово финансиране за проекта, в момент, в който Варшава се стреми да намали своите въглеродни емисии и постепенно да се откаже от въглищата.

Все още няма решение, но… има много индикации, че това ще бъде американската Westinghouse“, казва Яцек Сасин, имайки предвид избора на технология за първата атомна електроцентрала, състояща се от три реактора.

Американската компания се състезава за сделката с южнокорейската държавна KHNP, която представи своя оферта през април.

Полското министерство на климата обяви миналия месец след среща с посланика на САЩ в Полша и местен представител на Westinghouse, че е получило предложение от Съединените щати за това как те могат да си сътрудничат за изграждане на проекти за ядрена енергия в Полша.

Местни медии съобщиха в същотовреме, че най-голямата компания за комунални услуги в Полша, контролираната от държавата PGE (PGE.WA), комуналната компания ZE PAK (ZEEP.WA), собственост на милиардера Зигмунт Солорц и KHNP, са близо до подписването на писмо за намерения относно отделното изграждане на ядрена мощност завод в Патнов, Централна Полша.

Може би в близко бъдеще ще бъде възможно да представим друг проект, изпълняван паралелно с този правителствен проект, бизнес проект, осъществяван съвместно с партньори от Южна Корея“, казва Сасин.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"