fbpx

Рискуваме много, ако спрем вноса на руски петрол преди 1 март догодина

Всяка дата преди 1 март 2024 за отпадане на дерогацията за внос на руски петрол би застрашила пазара на горива у нас и технологичното функциониране на рафинерията в Бургас. Това е основният извод от продължилото над три часа заседание на Съвета по сигурността, свикан тази сутрин от премиера Денков.

По думите на Денков, най-бързите срокове, в които България може да се откаже от дерогацията, са:

  • след 31 декември 2023 г. не повече от вносен 50% руски нефт
  • след 31 януари 2024 г. не повече от вносен 25% руски нефт
  • от 1 март 2024 г. изцяло неруски нефт

Това е обобщено на база да докладите на ДАНС и разузнавателните ни служби, както и на експертните мнения от министерствата на енергетикатае и икономиката.

Припомняме, до това заседание се стигна, след като ГЕРБ и ДПС внесоха в парламента искане дерогацията да падне за три дена. Представителите на двете партии, участвали в Съвета по сигурността – Десислава Атанасова и Делян Добрев от ГЕРБ и Делян Пеевски от ДПС, напуснаха заседанието доста преди края му, като на излизане препотвърдиха становището си, че трябва веднага да спрем вноса на руски петрол.

От своя страна съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков коментира, че формацията му е готова да прецезира срока на 1 март, но всичко по-рано носи огромни и необоснавани рискове. Едновременно с това сме за бързо прекратяване на паричните потоци към Руската федерация, но не и за сметка на българските граждани, отбелязва Петков.

Основните притеснения са, че през зимния сезон и особеностите на превоза на петрол с танкери, при спиране доставките от Русия рафинерията ни ще остане без суровина за преработка, което ще се отрази силно на вътрешния пазар и цените. Другият момент е в чисто технологичен план, за колко време нефтохима ще успее да настрои процесите за обработка на 100% неруска суровина.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"