fbpx

Румъния и Азербайджан започват строежа на два LNG терминала в Черно море

Румънската и азерската дължавни компании, „Ромгаз“ и SOCAR, са подписали меморандум за разбирателство за съвместни инвестиции в съоръжения за втечнен природен газ в Черно море, съобщават румънското и българското издание на Euractiv.

„Ромгаз“ и SOCAR ще финансират съвместно проучване за осъществимост за изграждането на два терминала за втечнен газ на източния и западния бряг на Черно море, което ще улесни пренасянето на каспийски газ в Европа, заявява румънският премиер Николае Чука.

Партньорството между държавните компании няма да се ограничи само за газа, тъй като има планове за разработване и на проекти за зелена енергия.

Припомня се, че Румъния вече добива газ в Черно море. През юни пъpвитe ĸoличecтвa потекоха в румънската пpeнocнa cиcтeмa. Това е първото разработване на находище на газ в морето в Румъния от повече от три десетилетия. Проектът е разработен от американската компанията Black Sea Oil & Gas, която е собственост на международната инвестиционна компания Carlyle International и Европейската банка за възстановяване и развитие, в газовите находища „Ана“ и „Дойна“ в Черно море.

Междувременно азерската агенция Trend съобщи, цитирайки Kathimerini и ТАСС, че доставките на втечнен природен газ на гръцкия остров Ревитуса, където е разположен единствения в страната терминал за втечнен природен газ, са достигнали рекордни нива през настоящата 2022 година.

За първите 9 месеца терминалът е приел 60 танкера от САЩ, Алжир, Нигерия, Египет, Оман и Индонезия. Доставките растат на фона на намаленото с 15% вътрешно потребление на газ. Отбелязва се обаче, че от Гърцие през пункта Кулата Сидирокастро газът се доставя в България, а от там в Румъния, Молдова и Украйна.

През ноември са планирани 9 нови доставки на LNG.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"