fbpx

Китай активизира нагоре цените на петрола

Цените на петрола поскъпнаха с около $1, тъй като настроението на инвеститорите се повиши след новината, че Китай обмисля намаляване на продължителността на карантината за пристигащи, съобщава Ройтерс.

Декемврийските юючърси за суров петрол Brent се покачиха с 80 цента, или 0,9%, до 93,21 долара за барел.

Американският суров петрол West Texas Intermediate с доставка през ноември (WTI), който изтича в четвъртък, се повиши с $1,29, или с 1,5%, до $86,84 за барел. Договорът за WTI с доставка през декември последно се повиши с 1,4%, или $1,16 цента, до $85,68 за барел.

Пазарът скочи от тези новини за карантината, която е и мигаща светлина в края на тунела на политиката за нулев Covid“, коментира Стивън Инес, управляващ партньор в SPI Asset Management, добавяйки, че това е „първият положителен знак, който сме виждали от Китай на фронта на Covid.“

Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, се придържа към строгите ограничения на COVID-19 тази година, което оказва голямо влияние върху бизнеса и икономическата активност и намалява търсенето на гориво.

Bloomberg съобщава, цитирана от Ройтерс, че Китай обмисля намаляване на карантинния период за пристигащи посетители на седем от 10 дни. Анализатори предупреждават обаче, че политиката на Китай за нулев Covid вероятно ще остане в сила „поне през първото тримесечие“ на следващата година.

Цените на петрола получиха подкрепа от задаващата се забрана на Европейския съюз за руския суров петрол и петролни продукти, както и от намаляването на добива от ОПЕК+.

Отделно президентът на САЩ Джо Байдън обяви план за разпродаване остатъка от освободения от него петролен резерв на страната до края на годината, или 15 милиона барела петрол, и да започне презареждане на запасите, в опит да намали високите цени на бензина на фона на предстоящите на 8 ноември междинни избори, за които демократите не стоят добре в момента.

Освобождаването обаче е „твърде малко, за да повлияе на пазара“, казва анализаторът на Commonwealth Bank Вивек Дхар, цитиран от Ройтерс, като изчислява, че това ще увеличи световните доставки на петрол само с 0,04 милиона барела на ден.

Санкциите на ЕС върху вноса на руски петрол (които трябва да влязат в сила в началото на декември) вероятно ще се превърнат във фокуса на петролния пазар през следващите седмици… Очакваме фючърсите на петрола Brent да достигнат средно 100 долара за барел през четвъртото тримесечие на 2022 г. на фона на прекъсването на доставките от санкциите на ЕС“, добавя Дхар.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"