fbpx

Румен Радев все пак избра БСП за кризисния трети мандат

Президентът Румен Радев ще връчи в петък третия (наричан кризисен) мандат за съставяне на кабинет на БСП. Това обяви в парламента лидерът на социалистите Корнелия Нинова, по-късно го анонсираха и от Дондуков 2.

Нинова посочи, че тя няма да бъде кандидат за премиер, тъй като това трябва да е неполитическо лице. БСП потвърдиха, че ще търсят разговори и подкрепа от ИТН, Демократична България и „Изправи се, Бг! Ние идваме!“. Аритметически четирите формации имат нужните депутати, за да бъде подкрепен редовен кабинет, излъчен от настоящия парламент.

Знае се обаче, че поне до момента от ИТН отказват каквато и да е било подкрепа за правителство, избрано с третия мандат, а ДБ многократно са заявявали принципната си позиция, да не подкрепят кабинет с мандат на БСП. Въпросът е, знаейки тези позиции, на какво разчита Румен Радев, избирайки социалистите за носители на кризисния мандат.

Според Конституцията третият мандат се приема от лидера на партията и няма срок, в който трябва да бъде излъчен кандидат за премиер. След като това стане, той има седмица време да предложи структура и състав на Министерски съвет.

Очаква се БСП да не бърза, като така се даде време на парламента да приеме актуализацията на бюджета и някои други наложителни законопроекти.

Мандатът отива при БСП, а ние няма как да съставим кабинет с тях. Нашата позиция е ясна. Дипломацията, политиката и човешкото общуване изискват да се водят разговори, но със сигурност няма да правим кабинет с БСП. Вървим към избори. При положение, че няма да подкрепяме кабинет, да предлагаме наши хора, е наивно„, заяви Филип Станев от ИТН малко след изявлението на Нинова, цитиран от „Сега“.

Излязло днес проучване на „Маркет линкс“ обаче сочи пропадане на партията на Слави Трифонов до трета сила, при това с равни проценти с БСП. Първи убедително са ГЕРБ-СДС, като втори в момента са Демократична България.

В този контекст трети извънредни избори ще носят щети за „Има такъв народ“. Според социолозите сред основните причини за спада на подкрепата за ИТН е разочарованието от неспособността на новата партия да състави редовен кабинет.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"