fbpx

Русия ни спря газа и предупреди да не пипаме транзитните потоци

Официалните руски медии „Новости“ и ТАСС потвърдиха, че от тази сутрин Газпром е спрял подаването на природен газ за България и Полша. Мярката е свързана с неплащане в срок за априлските доставки по новата схема на Москва – в рубли. Енергийният ни министър Николов обаче на брифинг тази сутрин подчерта, че България авансoво е платила за априлските доставки в долари, както е по договора ни с Газпром.

В същото време руското газово дружество предупреждава, че България и Полша са транзитни държави, така че „в случай на неразрешено изтегляне на руски газ от транзитни обеми към трети страни, транзитните доставки ще бъдат намалени с този обем“.

Министър Николов увери, че страната ни няма да препятства транзита на газ към Сърбия и Унгария, който минава през продължението на „Турски поток“ на наша територия.

Междувременно в началото на правителственото заседание премиерът Петков обяви действията на „Газпром“ като шантаж, на който страната ни няма да се поддаде, пише „Сега“.

Българското правителство е подготвено. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерство на енергетиката има ясен план за действие, включително готов план за алтернативни източници. Спирането на газа от „Газпром” е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Ние няма да се подадем на подобен рекет„, заяви той.

След милиардите, похарчени пари за Турски поток, виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе – да, имаме джип на Аркад в гаража на г-жа Арнаудова, да, нямаме три милиарда в хазната, похарчени за Турски покок и не, нямаме диверсификация на база на всичко това„, каза премиерът, припомняйки факта, че пиарът на Бойко Борисов Севделина Арнаудова и съпругът ѝ, който доскоро бе в управата на „Булгартрансгаз“, карат джип, предоставен от фирмата, която построи „Балкански поток“.

В „Туитър“ Петков съобщи, че е разговарял с гръцкия си колега Мицотакис за ситуацията с „Газпром“. Мицотакис е потвърдил, че всичко по газовата връзка върви по план и юни месец физическото ѝ изпълнение ще бъде факт. „Едновременно с това той потвърди общи действия за диверсификация през втечнен газ“, допълни Петков.

БНР цитира гръцки медии, според които Гърция предоставя възможност на България за снабдяване с природен газ от терминала на остров Ревитуса.
Коментарите на специалистите в гръцките медии подчертават, че България има възможност да покрие част от нуждите си от руски газ, но не изцяло на този етап. София получи достъп към терминала за втечнен газ на остров Ревитуса, като гръцката страна увеличи капацитета на съхранение.

Петков е говорил и с председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен, която го уверила, че едностранно нарушаване на договора между Газпром и България, не е проблем само на България.

Това е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи. Планът е на лице, европейският отговор ще бъде на лице, готови сме с точните стъпки за всички алтернативи„, увери премиерът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"