fbpx

Русия обяви, че е извършила плащането по дълга си

Русия заяви, че е извършила плащания по дълга, които трябваше да бъдат изискани тази седмица, но съобщението не сложи край на очакването дали това ще бъде първото неизпълнение на Москва по външни заеми от повече от век, тъй като кредиторите казаха, че все още не са получили средствата, съобщава Ройтерс.

Русия трябваше да плати вчера – 16 март, 117 милиона долара за плащания по две държавни облигации, деноминирани в долари, което се смята за първия тест дали Москва ще изпълни задълженията си след налагането на западните санкции. Има и 30-дневен гратисен период от крайния срок в сряда.

Интересът към това първо плащана е фактът, че санкциите, наложени заради нахлуването на Москва в Украйна, откъснаха Русия от глобалната финансова система и блокираха по-голямата част от нейните златни и валутни резерви, докато Москва на свой ред наложи контрамерки, които усложняват плащанията.

Министерството на финансите на Русия заяви днес, че нареждането му за плащане на 117 милиона долара е изпълнено и посочи, че ще актуализира пазара отделно дали плащането е депозирано в сметката на платежния агент Citibank (C.N). Клонът на Citi в Лондон отказа коментар, съобщава агенцията.

Редица кредитори и източници, запознати със ситуацията в Азия и Европа, обаче посочиха, че средствата все още не са получени от притежателите на облигациите.

Руското Министерство на финансите планираше да преведе еквивалентната сума на лихвените плащания в рубли, ако плащанията в долари не достигнат до чуждестранните облигационери, нещо, което според агенцията за кредитен рейтинг Fitch ще представлява неизпълнение на държавата, ако не бъде коригирано в рамките на 30-дневен гратисен период.

Множеството международни санкции повдигнаха въпроси дали подобни сложни и многоетапни транзакции биха срещнали затруднения, не на последно място защото централната банка на Русия е сред институциите, обект на западните санкции.

„Факт е, че от самото начало казахме, че Русия има всички необходими средства и потенциал да предотврати фалит – не може да има неизпълнение“, казва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков на ежедневния брифинг в четвъртък. „Всяко неизпълнение, което може да възникне, би имало изцяло изкуствен характер“, изтъква Песков, цитиран от Ройтерс.

Русия има 15 международни облигации с номинална стойност около 40 милиарда долара в обращение, приблизително половината от които се държат от чуждестранни инвеститори.

Плащанията, дължими на 16 март, са първите от няколкото, с още 615 милиона долара, дължими през останалата част от месеца. Първото плащане на главницата се дължи на 4 април, когато е падежът на облигация от 2 милиарда долара.

Облигациите имат комбинация от условия и договори. Облигациите, продадени след като Русия беше изправена пред санкции за анексирането на Крим през 2014 г., съдържат разпоредба за плащания в алтернативна валута. Тези след 2018 г. имат рубли като алтернативна валута.

Така нареченото събитие на неплащане може да задейства руски застрахователни полици за неизпълнение на дълга, известни като суапове за кредитно неизпълнение (CDS), които инвеститорите сключват за този вид ситуация. Инвестиционната банка JPMorgan изчислява, че има неизплатени CDS на стойност приблизително 6 милиарда долара, които трябва да бъдат изплатени.

По-късно в четвъртък е насрочено заседание на комисия, която проверява дали изплащанията по CDS се дължат или не.

Русия трябва да плати близо 2 милиарда долара по външните си държавни облигации след 25 май и до края на годината.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"