fbpx

Русия одържави завода на Toyota в Санкт Петербург

Русия обяви, че заводът на японския производител на автомобили Toyota в Санкт Петербург е бил предаден на държавната организация NAMI, съобщава Ройтерс, определяйки това като заграбване на още активи от световни производители на автомобили, напускащи Русия заради конфликта в Украйна.

Производственият обект на Toyota в Санкт Петербург на този етап е прехвърлен на държавата“, се казва в изявление на руското министерство на промишлеността и търговията, цитирано от агенцията. Добавя се, че споразумението предполага пълно предаване на правата на собственост върху сградата на завода, оборудването и земята.

NAMI – Руският централен институт за изследване и развитие на автомобили и двигатели – вече е поел заводи от Renault и Nissan.

Все още няма коментар от Toyota. Производителят на автомобили по-рано този месец заяви, че обмисля какво да прави по отношение на завода, след като реши миналата година да прекрати производството на автомобили в Русия, а производството в Санкт Петербург е спряно миналия март.

Toyota заяви през септември, че е решила да спре производството на автомобили в Русия поради прекъсване на доставките на ключови материали и части.

Руското министерство заявява от своя страна, че работи за възобновяване на производството в завода възможно най-скоро.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"