fbpx

Русия затегна газовия кран към Европа

„Нафтогаз Украйна“ подаде жалба в Европейската комисия срещу Газпром, в която се твърди, че руската компания злоупотребява с доминиращо положение на европейския газов пазар.

Изтъква се, че макар Газпром да разполага с достатъчни обеми газ и имайки възможност да използва свободно транзитните мощности на украинската газопреносна система, компанията се отказва от доставки на по-големи количества природен газ за Европа.

От „Нафтогаз“ смятат, че целта на тези действия е създаване на изкуствен дефицит на газ и натиск срещу ЕС за ускоряване пуска на Северен поток 2.

Украинската страна иска от Брюксел да задължи Газпром да пусне за продажба чрез електронната платформа значителни обеми за доставка на руско-украинска граница или в краен случай на границата на Украйна със страните от ЕС.

Вчера януарските фючърси за доставка на природен газ за първи път преминаха 2,1 хиляди долара.

Междувременно и полските власти обвиниха Газпром в натиск срещу Германия по въпроса за по-бързото пускане на Северен поток 2.

„Руснаците ограничиха доставките на газ за получатели в Западна Европа. Ограничиха до минимално ниво и дългосрочните договори. В същото време те не доставят газ, необходим в Европа над минималните договорни доставки, което провокира изключително рязко покачване на цените на тази суровина“, се казва в официалната позиция на Варшава.

„Новости“ припомня и позицията на Москва, която отхвърля обвиненията на Европа, заявявайки, че ситуацията е предивзикана от недалновидната политика на европейските партньори, правейки грешни изчисления, когато са преминали към алтернативни източници на енергия.

В същото време по-рано днес стана ясно, че Газпром не е резервирала капацитета на газопровода Ямал-Европа за сряда – нито по време на редовните, нито на допълнителни сесии. Газпром продължава да намалява резервирането на капацитета на газопровода за транзит на газ през Полша. Компанията купи 27 милиона кубически метра в петък, 5,2 милиона в събота, 4,2 милиона в неделя и 3,8 милиона от наличните 89,1 милиона кубически метра в понеделник. Във вторник Газпром не поръча абсолютно нищо. В същото време през всички предишни дни на декември компанията е резервирала 31,4 милиона кубически метра.

„Ямал-Европа“ заедно със Северен поток и транзитът през Украйна са едни от основните маршрути за доставка на руски газ в Европа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"