fbpx

Ryanair обвини Беларус в „пиратство, финансирано от държавата“

От Ryanair реагираха изключително остро на скандалното принудително кацане на техен самолет в Беларус.

Главният изпълнителен директор на авиокомпанията Майкъл О’Лиъри заяви, цитиран от CNBC, че решението на беларуските власти представлява „пиратство, финансирано от държавата“, като добави, че вярва, че белоруското КГБ е пътувало в самолета.

Това беше случай на държавно финансирано отвличане … държавно пиратство„, подчертава О’Лиъри пред радио Irish Newstalk, добавяйки, че смята, че инцидентът вероятно е първият по рода си за европейска авиокомпания.

Припомняме, под предлог от „бомбена заплаха“ властите в Беларус накараха полет на Ryanair от Атина до Вилнюс да кацне в Минск, след което арестуваха намиращия се на борда опозиционен беларуски журналист Роман Протасевич, остър критик на президента Лукашенко. След ареста и след като бомба не е била открита, самолетът е пуснат да излети за Вилнюс.

Заедно с 26-годишния Протасевич е арестувана и приятелката му София Сапега, 23-годишна руска гражданка, която учи в Европейския хуманитарен университет в Литва.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в Twitter в неделя, че „безобразното и незаконно поведение на режима в Беларус ще има последствия“, като добави, че отговорните „трябва да бъдат санкционирани“.

Европейският съюз също призова за незабавното освобождаване на Протасевич и заяви, че ще обсъди подходящите действия, които да предприеме.

Премиерът на Белгия Александер де Кроо пък призова ЕС да забрани на самолетите „Белавиа“ да кацат в ЕС.

САЩ повториха призивите за незабавното освобождаване на Протасевич и заявиха, че осъждат „принудителното отклоняване“ на полета.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"