fbpx

С 46% намаляват приходите на Русия от нефт и газ

Приходите в руския бюджет от нефт и газ са намалели с 46% за периода януари-февруари 2023 година спрямо първите два месеца на миналата година. Те са в размер на газ са 947 млрд рубли, съобщава Министерството на финансите на Русия, цитирано от ТАСС.

Изтъква се, че спадането на приходите е както зради ниската цена на нефта марка Urals, така и поради съкращаването на експортните обеми природен газ.

Ведомството припомня, че през февруари са приети промени в данъчното законодателство, които ограничават отстъпките в цената на Urals спрямо марката Brent. Това ще възстанови потъпленията в бюджета, особено през второто полугодие на настоящата година.

„Освен това използването на средствата за покриване на пропуснати приходи от нефт и газ в съответствие с параметрите на „бюджетното правило“ гарантира стабилността на бюджетната система срещу колебания в потока от приходите от нефт и газ“, добавят от Министерството на финансите.

Информацията добавя също така, че приходите извън петрола и газа за този период възлизат на 2,21 трилиона рубли и намаляват с 9% в сравнение с януари-февруари 2022 г., главно поради намаляване на постъпленията от данък върху доходите, което се дължи главно на еднократно възстановяване през януари 2023 г. на надплатени данъци за минали периоди.

Като цяло обемът на непетролните и газови приходи през януари-февруари 2023 г. е в съответствие със заложената динамика при формирането на закона за бюджета, посочват от министерството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"