fbpx

С парите за помощ на туризма да се стимулира ваксинацията у нас, е поискал браншът

Със средствата, предвидени за помощ на туризма в актуализирания бюджет, държавата да потърси възможност да стимулира ваксинацията у нас.

Това е поискано от туристическия бранш по време на среща с премиера Янев и министър Балтова. Припомняме, става дума за около 70 млн. лева.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова обясни, че предвид големия брой заети в сектора, тези пари са пренебрежимо малко и недостатъчно, ако се разпределят между фирмите.

Затова по-добре е да се даде знак за съпричастност към обществото и подкрепа в търсене на възможности за спряване с пандемията – именно ваксинацията е такава възможност за осигуряване на икономически растеж.

От своя страна министърът на туризма Стела Балтова информира, че днес е взето решение в рамките на до 10 дни да се проведе втора среща.

Дотогава обаче трябва да се предприемат няколко стъпки, като първата от тях е именно активизиране на ваксинацията, като се използват въпросните средства, предвидени за туризма.

Всички имаме интерес туризмът да продължи да се развива и да останем зелена дестинация, като изискването е високи нива на ваксинация, коментира Балтова.

Втората стъпка преди следващата среща е да се намери подходящ пакет от документи и сертификати, които да удостоверяват сигурността на посетитилети. Тук Карастоянова изтъкна, че този инструментариум през различни видове тестове, които удостоверяват здравния статус на всички ползватели на услуги, трябва да е валиден не само за хотели и ресторанти, но и за други сектори – телекоми, банки, търговски обекти, защото те не са по-малко рискови.

Като трета стъпка министър Балтова посочи необходимостта още от днес да започнат да се взимат решения, свързани с перспективата 2022 година. По думите на Полина Карастоянова бюджетът в министерството за маркетинг и реклама на туризма трябва да бъде сериозно увеличен.

От своя страна Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията изтъкна, че им предстоят срещи с новите министри на икономиката и финансите за коментар около мерките за подпомагане на бранша. Той посочи, че заведенията ще продължат да работят протестно (без да спазват ограниченията за работното си време), като на последваща среща в министерството на туризма ще обобщят информацията за това, как работят колегите им в страните от Европа – Германия, Австрия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"