fbpx

Заобикаля ли България Транскаспийският международен транспортен маршрут

Казахстан и Азербайджан са постигнали съгласие за ускоряване на работата по създаване на тристранна съвместна компания, с участието и на Грузия, която да работи в търговско–транспортната сфера в рамките на Транскаспийския международен транспортен маршрут (ТМТМ).

За това съобщават от Министерството на търговията и интеграцията на Казахстан, цитирани от blacksea-caspia.

ТМТМ преминава през Китай, Казахстан, акваторията на Каспийско море, Азербайджан, Грузия и продължава към страните от Европа. Приложената карта обаче показва, че маршрутът, стигайки България, рязко се разклонява към Турция и Румъния, пропускайки страната ни.

На разговорите е било отбелязано, че въпросната платформа, обезпечавайки възможно най-кратък път за превоз на товари от Прикаспийския регион в Европа и Причерноморието, ще позволи нарастващите потоци на междурегионалната търговия да се управляват ефективно.

В министерството са подчертали, че развитието на транзитно–транспортните коридори, свързващи Казахстан и Азербайджан е един от двигателите на сътрудничеството.

„Независимо от пандемията, транзитните превози в двете посоки нарастват динамично при всички видове наземен и морски транспорт. Казахстан активно сътрудничи с Азербайджан в рамките на модернизацията на всички видове инфраструктура на Транскаспийския международен транспортен маршрут (ТМТМ).
Във връзка с това, по време на последното заседание на Съвместната междуправителствена комисия, състояло се на 9 септември 2021 година двете страни са стигнали до споразумение за ускоряване на работата по създаване на тристранна съвместна компания в търговско–транспортната сфера между Казахстан, Азербайджан и Грузия в рамките на ТМТМ“, гласи съобщението от министерството на търговията и интеграцията на Казахстан.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"