fbpx

Може ли Evergrande да предизвика кредитна криза в Китай

Глобалните фондови пазари са в състояние на повишено внимание, тъй като засегнатият от кризата китайски гигант Evergrande е изправен пред ключов тест тази седмица.

Най-големият в света предприемач за недвижими имоти трябва да направи лихвени плащания в размер на 84 млн. долара по облигациите си този четвъртък, припомня BBC.

По-рано през седмицата компанията започна да изплаща дивиденти на инвеститори в бизнеса си, докато в същото време се бореше да намери пари, за да покрие задълженията си.

Бизнесменът Хюи Ка Ян основава Evergrande, по-рано известен като Hengda Group, през 1996 г. в Гуанджоу, Южен Китай.

В момента Evergrande Real Estate обслужва над 1300 проекта в повече от 280 града в Китай.

По-широката група Evergrande сега обхваща много повече дейности от развитие на недвижими имоти. Бизнесът му варира от управление на капитал, производство на електрически автомобили и производство на храни и напитки. Компанията дори притежава един от най-големите футболни отбори в страната – ФК Гуанджоу.

Според Forbes Хюи има лично състояние от около 10,6 млрд. долара.

Evergrande се разшири агресивно, за да се превърне в една от най-големите компании в Китай, като взе заем от над 300 млрд. долара.

Миналата година Пекин въведе нови правила за контрол на дължимата сума от големите предприемачи. Новите мерки накараха Evergrande да предложи имотите си с големи отстъпки, за да гарантира, че идват пари, за да поддържа бизнеса си на повърхността.

Сега компанията се бори да изплати лихвите по дълговете си. Тази несигурност доведе до спад на цената на акциите на Evergrande с около 85% тази година. Облигациите ѝ са понижени и от световните агенции за кредитен рейтинг.

Има няколко причини, поради които проблемите на Evergrande са сериозни.

Първо, много хора купуват имоти от компанията на зелено – още преди да започнат строителните работи. Те са внесли депозити и потенциално биха могли да загубят тези пари, ако гиганъта фалира.

Има и компании, които правят бизнес с Evergrande. Фирми, включително строителни и проектантски и доставчици на материали, са изложени на риск от големи загуби, които биха могли да ги доведат до фалит.

Третото е потенциалното въздействие върху финансовата система на Китай.

Финансовите последици биха били огромни. Евергранде съобщава, че дължи пари на около 171 местни банки и 121 други финансови фирми„, казва Мати Бекинк от The Economist Intelligence Unit (EIU) пред BBC.

Ако Evergrande не изпълни задълженията си, банките и другите кредитори могат да бъдат принудени да редуцират основните си дейности. Това може да доведе до феномен, известен като кредитна криза, когато компаниите се борят да заемат пари на достъпни лихви.

Кредитната криза би била много лоша новина за втората по големина икономика в света, тъй като компаниите, които не могат да заемат, трудно се развиват и в някои случаи не могат да продължат да работят.

Това може също да обезпокои чуждестранните инвеститори, които биха могли да видят Китай като по-малко привлекателно място за влагане на парите си.

Много сериозният потенциален резултат от срив на толкова силно задлъжняла компания накара някои анализатори да предположат, че Пекин може да се намеси, за да я спаси.

Според Мати Бекинк от EIU: „Вместо да рискуваме да нарушим веригите на доставки и да вбесим собствениците на жилища, ние смятаме, че правителството вероятно ще намери начин да гарантира, че основният бизнес на Evergrande ще оцелее.

Други обаче не са сигурни.

В публикация в китайското приложение за чат и платформата за социални медии WeChat влиятелният главен редактор на държавния вестник Global Times Ху Сиджин заявява, че Evergrande не трябва да разчита на правителствена помощ и вместо това трябва да опита да се спаси сама.

Това също е свързано с целта на Пекин да овладее корпоративния дълг, което означава, че такова високопрофилно спасяване може да се разглежда като лош пример.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"