Съдът на ЕС постанови, че България нарушава еврозаконите заради „ТЕЦ Марица изток 2“

Съдът на ЕС постанови, че България нарушава еврозаконите заради „ТЕЦ Марица изток 2“

България нарушава европейското законодателство, като позволява на „ТЕЦ Марица изток 2“ да нарушава екологичните норми за серен диоксид без краен срок и без план за справяне с вредните емисии.

Това е заключението от постановление на Съда на Европейския съюз, публикувано днес. Решението е взето след отправено запитване от българския Върховен административен съд по дело, заведено от екологичните организации „Грийнпийс“ – България и „За Земята“, съобщават от „Грийнпийс“. Според организацията решението налага на българския съд да преразгледа свое по-ранно решение, което неглижира замърсяването от теца.

От екоорганизацията очакват българският съд „да преразгледа решението си, което позволи на „ТЕЦ Марица изток 2“ да замърсява безконтролно в продължение на години“.

Повод за делото в Европейския съд е разрешителното за работа, което „ТЕЦ Марица изток 2“ получи в края на 2018 г. То даде право държавната въглищна централа да изхвърля почти двойно над разрешеното количество серен диоксид. Делото пред българския съд беше заведено от екологичните организации „Грийнпийс“ – България и „За Земята“ в Старозагорския административен съд и продължи във Върховния административен съд. Съдът в Стара Загода отказа да отмени разрешението на централата да работи безсрочно, без да спазва законовите норми за вредни емисии. Българският съд потвърди, че „ТЕЦ Марица изток 2“ замърсява въздуха както в България, така и в Гърция, но заключи, че не са необходими действия от страна на администрацията, защото замърсяването на територията на съседна държава не е „значително“. 

Повишаването на цените на електроенергията след началото на войната в Украйна стана причина през 2022 г. ТЕЦ „Марица изток 2“ да регистрира безпрецедентни печалби – 762 млн. лева за първите девет месеца на годината. Краткосрочният успех, коментират от „Грийнпийс“, е използван политически като аргумент за задължаване на служебното правителство да инициира предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост в частта за намаляването на въглеродните емисии от въглищните електроцентрали. Това позволява тецовете да работят до 2038 г., което автоматично означава блокиране на прехода към възобновяема енергия. 

Очакваното успокояване на цените обаче промени отново картината и от началото на 2023 г. ТЕЦ „Марица изток 2“ работи с почти нулева печалба, изпитва затруднения да намери купувачи на скъпата си енергия и намалява капацитета на производството си, изтъкват от „Грийнпийс“. 

В заключение се обръща внимание, че в дискусията за енергийния преход на страната удобно се пропуска продължаващото замърсяване. Скорошно изследване, изготвено за „Грийнпийс“ – България, изчислява, че икономическите разходи, свързани с въздействията върху здравето от производството на електроенергия от въглища в България, възлизат на 11.8 млрд. евро за периода 2016 – 2020 г. След повишаването на работещите мощности от 20% на 100% през последната година може да очакваме здравният ефект също да се е повишил. Проблемът е огромен, защото „ТЕЦ Марица изток 2“ се намира в регион, който е вече тежко замърсен, като се припомня, че Гълъбово е единственото място в Европейския съюз, където се наблюдава системно превишаване на нормите за опазване на човешкото здраве за серен диоксид, което беше потвърдено и от Съда на Европейския съюз през 2022 г.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"