fbpx

Прогнозират 50% средна инфлация в Турция за 2023-та и рязко забавяне на растежа

Въздействието на опустошителното земетресение от 6 февруари върху турската икономика все още е много несигурно, но необходимата сума за възстановяване се оценява между 50 и 85 милиарда долара, според Турската конфедерация на предприятията и бизнеса, цитирана в анализ на Кофас.

В 11 града е обявено бедствено положение. Сред тях Кахраманмараш, Хатай и Газиантеп, които са ключови регионални центрове за логистика, производство и износ. Тези региони съставляват около 12% от БВП на страната, 20% от общата земеделска и горска продукция, 10% от производствената продукция и близо 15% от строителната дейност. Предвид че инфлацията вече е много висока (58%), загубата на селскостопанска продукция и началото на Рамадан през март се очаква дори да засилят тази тенденция. Кофас изчислява, че инфлацията ще бъде средно 50% през 2023 г., докато през 2022 г. тя достигна 72%.

В краткосрочен план се очаква растежът да се забави рязко. След земетресението от 1999 г. БВП се сви с 3,3% преди да се възстанови с 6,8% през 2000 г. В началото на годината от Кофас изчисляват, че БВП ще нарасне с 3,5% през 2023 г. – цифра, която не отчита ефектите от земетресението, които тепърва ще се оценяват предвид това, че някои фабрики са напълно или частично разрушени. В тази връзка, Турската агенция за банков надзор (BDDK) предостави по-гъвкави възможности за обслужване на дълга на засегнатите от земетресенията компании. Това би им позволило да компенсират част от загубите си.

Според анализа на Кофас, най-потърпевшите сектори от бедствието, са текстил, облекло, храни, услуги, информационни и компютърни технологии, металургия, химикали и търговия на дребно. В средносрочен план необходимостта от възстановяване на площ от около 110 000 km2 (по-голяма от Дания, Холандия, Швейцария или Белгия) и население от 13 милиона души може да подкрепи строителния сектор. В тази връзка президентът Ердоган сподели, че строителството на 30 000 жилищни сгради в зоната на земетресението ще започне през март.

На политическия фронт въздействието на земетресението, съчетано с икономическите сътресения от миналата година (исторически висока инфлация, ниските нива на турската лира и т.н.), може да измести фокуса на избирателите върху вътрешните проблеми. Изборите бяха планирани за 14 май, но е спорно дали изобщо могат да се проведат. Опозицията призовава те да се забавят, но все още има голяма несигурност по въпроса, сочи още анализът на Кофас.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"