fbpx

Еврокомисията иска от страните с още 15% да намалят потреблението на газ

Ще предложа на държавите-членки да удължат доброволното намаляване на търсенето на газ с 15% до следващата година. Това работи добре и е най-добрата гаранция за постигане на адекватно ниво на съхранение до ноември.

Това заяви на пресконференция в кулоарите на европарламента еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

По думите й обща политика за съхранение и координирано намаляване на търсенето на газ ще са необходими и за тази година. Симсон не изключва вероятността да ни очаква трудно лято, не само зима, с високи температури и суша, които оказват влияние върху производството и потреблението на електроенергия.

Иначе еврокомисаря изтъква специално няколко факта от изминалата година. На първо място се посочва, че Европа драстично е намалила вноса на руски тръбопроводен газ до около 20 милиарда кубически метра тази година.

Русия вече не е доставчик номер едно на газ за Европа. Това е Норвегия“, отбелязва Симсон.

Тя обръща внимание, че дори страни, силно зависими от руския газ, като Германия или Чехия без излаз на море, обявиха, че са близо или напълно са прекратили руските доставки.

Еврокомисарят определя като една от най-забележителните промени постигнатото с газовата инфраструктура на ЕС.

За по-малко от една година съюзът е разширил портфолиото си до 23 терминала за регазификация на LNG. Има 8 нови FSRU, открити в процес на разработка, и това ще повиши капацитета за регазификация на ЕС до около 227 млрд. куб. м до 2024 г. от сегашните 178 млрд. куб. м. Общият внос на втечнен природен газ е бил 80 милиарда кубични метра през 2021 г. и 135 милиарда кубични метра през 2022 г., нараствайки с 68%.

Симсон обаче специално обръща внимание на факта, че заедно с постигнатата диверсификация не по-малко важно е намаленото търсене и ускоряването на възобновяемите енергийни източници. Търсенето на газ в Европа между август 2022 г. и януари тази година е намаляло до количество, еквивалентно на 42 милиарда кубични метра газ.

Това, заедно с разгръщането на възобновяеми енергийни източници, които са достигнали рекордно ниво, гарантира, че преходът към Европейския зелен пакт не е компрометиран – напротив. Миналата година въглеродните емисии в Европа са намалели с 2,5%.

В тази връзка еврокомисарят подчертава, че възобновяемите енергийни източници са домашно отгледаната, най-евтината и чиста форма на производство на енергия. 2023 трябва да бъде още една рекордна година за възобновяеми енергийни източници, както и годината след това, заявява още Симсон.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"