fbpx

Тежка сметка ще трябва да плати Германия заради климатичните промени

Германия може да плати прескъпо изменението на климата. Наслагването на екстремни метеорологични явления, последици от тези промени, може да струва на Германия близо 1000 милиарда евро до 2050 г., според проучване, поръчано от федералното правителство. Последствията от изменението на климата, като наводнения и горещи вълни, биха могли да предизвикат разходи с общ размер 910 милиарда евро на най-голямата икономика в Европа, ако не бъдат предприети икакви мерки за адаптиране, пише в доклада, цитиран от Capital.fr.

Тази цифра е само „минимална оценка“ на възможните последици, добавят от Министерството на икономиката и климата, тъй като аналитичният модел, използван за изследването, не може да вземе предвид всички възможни последствия от изменението на климата. Така например не се отчитат увеличените смъртни случаи, влошаването на качеството на живот и изчезването на множество животински и растителни видове „въпреки първостепенното им значение“, уточняват от министерството. Следователно реалните разходи, предизвикани от изменението на климата, ще бъдат „значително по-високи“ от оценките на проучването.

Необходимост от „амбициозна“ политика по отношение на климата

В случай на „малки климатични промени“, разходите биха възлезли на 280 милиарда евро, ако не се предприемат никакви мерки за адаптиране към повишаващите се температури. Мерките, предвидени в доклада, варират от разработването на растителни видове, устойчиви на изменението на климата до по-добра напоителна система, като се мине през инвестиране в научни изследвания. Заедно те биха могли „напълно“ да компенсират разходите в случай на „слаби климатични промени“ и да ги намалят до 60% в случай на най-лошия сценарий. Проучването подчертава необходимостта от „амбициозна“ политика в областта на климата още от сега, за да се спести бремето за бъдещите поколения, казва германският държавен секретар по икономиката и климата Щефан Венцел.

Изменението на климата вече има значителни икономически последици, които могат да се задълбочат“, продължава Щефан Венцел. Според доклада, между 2000 и 2021 г.,  Германия вече е направила 145 милиарда евро разходи, свързани с климата, като повече от половината от тях са след 2018 г. Незапомнените наводнения, които през 2021 г. удариха страната, нанесоха щети за 40 милиарда евро, отбелязва проучването. Такива явления могат„да се случват все по-често и по-често“ и на Германия може да ѝ се наложи да понася подобни разходи „всяка година до средата на века“, според министерството.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"