fbpx

ЕЦБ планира кибер стрес тест за банките от еврозоната

Европейската централна банка планира да тества киберустойчивостта на водещите банки в еврозоната след рязко нарастване на кибератаките, включително след инвазията на Русия в Украйна, е заявил шефът на надзора на ЕЦБ Андреа Енрия, цитиран от Ройтерс.

Следващата година стартираме тематичен стрес тест за киберустойчивост, който ще се опита да тества възможността на банките да отговорят и да се възстановят от успешна кибератака“, посочва Енрия пред изданието Verslo žinios, цитирано от агенцията.

Отбелязва се, че ЕЦБ отдавна предупреждава банките да бъдат нащрек за кибератаки от Русия, след като Европейският съюз прие дълга поредица от санкции срещу Москва заради нахлуването й в Украйна.

Има значително увеличение на кибератаките“, изтъква Енрия. „Не можем да отнесем това към конкретен източник, но е факт, че броят на тези атаки се е увеличил след началото на войната“, добавя той.

По думите му сред проблемите е това, че банките възлагат част от своята критична ИТ инфраструктура на външни доставчици или други субекти в тяхната група. Но банките могат бързо да бъдат откъснати от контрагентите, включително чрез санкции, което ги прави уязвими.

Резултатите от теста трябва да бъдат получени около средата на 2024 г., уточнява Енрия.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"