fbpx

САЩ напът да издърпат нагоре световната икономика

През второто тримесечие на 2020 г. американската икономика отбеляза свиване на БВП от -31,4%, а възстановяването на Щатите през третото тримесечие на същата година е осезаемо и отбелязва +33,4% ръст на показателя. Положителна тенденция се наблюдава и в несъстоятелността на компаниите в САЩ – проучването на Кофас посочва, че американските предприятия в несъстоятелност са спаднали с -13,9% през март 2021г. в сравнение със същия период през изминалата година.

Благодарение на по-малкото ограничения за мобилност в сравнение с еврозоната и по-бързата ваксинация, както и новия план за подкрепа на САЩ (в размер на 1,9 трилиона долара), е вероятно американската икономика да расте по-бързо от очакваното. Това е едно от заключенията на експертите на Кофас.

Те повишават прогнозата си за глобалния растеж до + 5,1% за 2021г. (след спад от -3,6% през 2020г.), именно заради по-силния от очаквания икономически ръст в САЩ.

„Въпреки една от най-тежките рецесии за американската икономика, изненадващ е фактът, че отчитаме по-малък брой компании, обявили несъстоятелност през март 2021 г. за разлика от същия период през изминалата година. Това до голяма степен се дължи на мерките от правителството и на плана за възстановяване, приет в началото на тази година. От друга страна през 2020 г. много американски компании трябваше да понижат производствените си мощности, за да отговорят на новите изисквания на пазара и по-слабото търсене от страна на домакинствата. Но въпреки това САЩ поема по устойчив път на възстановяване“, споделяРубен Низард.

Регионът на Централна и източна Европа също отбелязва сравнително устойчиво възстановяване. Въпреки че продажбите на дребно в някои държави от региона (като Чехия, Полша и Словакия) отчитат отрицателни стойности в самото начало на 2021г., през февруари и март същата година показателите разкриват предимно положителни стойности.

В България продажбите на дребно през същия период остават положителни, достигащи до почти +5% през януари 2021г. Производствените цени в региона на ЦИЕ отчитат спад през април 2020, като за България стойностите стигат до -6% през същия период. От януари 2021 г. обаче тенденцията се променя към положителни стойности – цените за производство се повишават до +10%, достигайки Унгария и Румъния.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"