fbpx

САЩ санкционираха Божков, Пеевски и бивш шеф на ДАТО по закона „Магнитски“

Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков са санкционирани от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ на базата на глобалната програма за санкции по закона „Магнитски“. Това се съобщава на официалната страница на OFAC. Санкциите са и срещу „техните мрежи, обхващащи 64 организации“.

Божков е определен като „известен български бизнесмен и олигарх“, Пеевски като бивш народен представител, а Желязков – бивш заместник директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО) назначен за зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

В съобщението се подчертава, че въпросният акт е най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега и демонстрира постоянните усилия на Министерството на финансите на САЩ да държи отговорни лицата, замесени в корупция. Правителството на САЩ ще продължи да налага санкции с осезаеми и значителни последици на лица, които са замесени в корупция и ще продължи да защитава глобалната финансова система от злоупотреби.

Изтъква се още, че посочените лица и дружества са санкционирани съгласно Указ 13818, който допълва и прилага Глобалния закон „Магнитски“ за отчетност при нарушаване на човешките права и е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на човешките права и корупция в целия свят.

Тези санкции съвпадат с допълващи действия,предприети от Държавния департамент на САЩ за публичното оповестяване на санкции срещу Пеевски и Желязков съгласно член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързани с тях програмни бюджетни средства заради участието им в корупция в значителни размери.

Случайно или не, в момента у нас на посещение е Пол Ахърн – първи заместник-помощник секретар в Министерството на финансите на Съединените американски щати. Той вече проведе среща с президента Румен Радев. Ахърн е специализиран в борбата с финансови престъпления, кибер сигурността и финансирането на тероризма.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"