fbpx

САЩ вече са световни лидери в износа на втечнен газ, очакват и петролни рекорди

Съединените щати станаха най-големият износител на втечнен природен газ в света през първата половина на 2022 г., изпреварвайки Катар и Австралия, на фона на търсенето от Европа и растящите цени, съобщава Ройтерс.

Износът на втечнен природен газ вероятно ще продължи да нараства през 2023 г., тъй като Европа ще се стреми да запълни запасите, изчерпани тази зима„, коментира пред агенцията Мат Смит, анализатор в Kpler.

Износът на продукти от рафиниране е спаднал поради затваряне на заводи и по-ниско потребителско търсене. От САЩ са изнесени средно 3,1 милиона барела на ден горива до септември тази година, показват данните на EIA, което е спад от 3,2 милиона барела на ден през същия период на 2019 г.

Изключение обаче е дизелът, където износът е нараснал до тригодишен връх през юли от 1,3 милиона барела на ден, показват данните на Kpler. Европейското ембарго за руско гориво е довело до средно 330 000 барела на ден доставките на дизелово гориво за Европа през първите 15 дни на декември, което е повече от пет пъти повече от средната месечна стойност досега тази година.

В същото време се отчита, че през последните няколко години Съединените щати са се превърнали в световна сила за износ на суров петрол, без обаче износът да надвишава вноса, което е тенденция от Втората световна война насам. Това може да се промени следващата година, пише Ройтерс.

Продажбите на суров петрол от САЩ за други нации сега са рекордните 3,4 милиона барела на ден, с износ от около 3 милиона барела на рафинирани продукти като бензин и дизелово гориво. Съединените щати са и водещият износител на втечнен природен газ (LNG), където се очаква растежът да нарасне през следващите години.

Но Съединените щати консумират 20 милиона барела суров петрол на ден, най-много в света, и производството им никога не е надвишавало 13 милиона барела на ден. Доскоро идеята, че ще бъде нещо различно от голям вносител на суров петрол, бе немислима, коментира агенцията.

Миналия месец данните на правителството на САЩ показват, че нетният внос на суров петрол в САЩ е спаднал до 1,1 милиона барела на ден, най-ниското ниво от началото на воденето на отчети през 2001 г. Това е рязък спад в сравнение с преди пет години, когато Съединените щати са внесли повече от 7 милиона барела на ден.

Факторите, които променят това уравнение тази година, включват санкциите срещу износа на петрол и природен газ от Русия след нахлуването в Украйна, и масовото освобождаване на петрол от резервите за спешни случаи от страна на Вашингтон за борба със скока на цените на бензина.

За да станат нетен износител на суров петрол, Съединените щати трябва или да увеличат производството, или да ограничат потреблението. Търсенето на петрол в САЩ се очаква да нарасне с 0,7% до 20,51 милиона барела на ден през следващата година, което означава, че производството ще трябва да нарасне.

Съединените щати вече произвеждат повече петрол от всяка друга страна в света, включително Саудитска Арабия и Русия. Шистовите полета в САЩ застаряват и ръстът на производството тази година е бавен. Общият добив трябва да достигне рекордните 12,34 милиона барела на ден през следващата година – но само ако цените са достатъчно доходоносни, за да насърчат петролните сондажи да изпомпват повече.

Европейските рафинерии са повишили нивата в САЩ, за да компенсират загубата на руски петрол, а с по-големите отстъпки на американския суров петрол спрямо глобалните показатели, азиатските рафинерии са увеличили покупките до 1,75 милиона барела на ден, обобщава фирмата за анализ на данни Kpler.

Операторите на експортни терминали бързат да увеличат капацитета си, за да обслужват по-добре гигантските танкери, които могат да превозват повече от 2 милиона барела петрол.

Русия се оказа ненадежден доставчик“, изтъква Шон Стробридж, главен изпълнителен директор на най-голямото съоръжение за износ на петрол в САЩ, пристанището на Корпус Кристи, което „създава чудесна възможност за американските производители“.

Корпус Кристи може да увеличи износа със 100 000 барела на ден през следващата година, в допълнение към рекордните доставки от 2,2 милиона барела на ден през октомври.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"