fbpx

САЩ: високи потребителски цени и растяща инфлация

Потребителските цени в САЩ се ускориха през юни, тъй като разходите за бензин и храна останаха високи, което доведе до най-голямото годишно увеличение на инфлацията от над 40 години насам, което затвърди аргумента Федералният резерв да повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта по-късно този месец, анализират от Ройтерс.

Индексът на потребителските цени (CPI) се е увеличил с 1,3% миналия месец след ръст с 1,0% през май, съобщав Министерството на труда, цитирано от агенцията.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха CPI да се повиши с 1,1%. Потребителските цени растат, движени от затруднените глобални вериги за доставки и масивните фискални стимули от правителствата в началото на пандемията от COVID-19.

Продължаващата война в Украйна, която предизвика скок в световните цени на храните и горивата, влоши ситуацията.

Цените на бензина в САЩ достигнаха рекордни нива през юни, средно над 5 долара за галон, според данни на групата за защита на автомобилистите AAA. Оттогава те се понижиха спрямо пика от миналия месец и са средно $4,631 за галон, което може да облекчи част от натиска върху потребителите.

Данните за инфлацията последваха по-силния от очаквания растеж на работните места през юни. Икономиката създаде 372 000 работни места миналия месец, съобщава правителството, като по-широката мярка за безработица падна до рекордно ниско ниво.

Ситуацията на пазара на труда се подчертава и от факта, че на всеки безработен в края на май се падат близо две работни места. Фед иска да охлади търсенето в икономиката, за да свали инфлацията до целта от 2%.

Финансовите пазари преобладаващо очакват централната банка на САЩ да повиши основния си лихвен процент с още три четвърти от процентния пункт на заседанието си на 26-27 юли, след като повиши своя овърнайт лихвен процент със 150 базисни пункта от март насам.

Високата инфлация и растящите разходи по заемите подклаждат страховете от рецесия в началото на следващата година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"