fbpx

Saudi Aramco с рекордна тримесечна печалба

Държавният петролен гигант Saudi Aramco отчете най-високата си тримесечна печалба, откакто компанията стана публична през 2019 г., стимулирана от по-високите цени на петрола и маржовете на рафинирането, съобщава Ройтерс.

По този начин Aramco се присъединява към големи петролни компании като Exxon Mobil Corp и BP, които отчетоха силни или рекордни резултати през последните седмици, след като западните санкции срещу големия износител Русия притиснаха глобалня пазар, страдащ от несигурност в предлагането, причинявайки скок в цените на суровия петрол и природния газ.

Компанията очаква „търсенето на петрол да продължи да расте през останалата част от десетилетието въпреки низходящия икономически натиск върху краткосрочните глобални прогнози„, коментира изпълнителният директор Амин Насър в отчета за печалбите на Aramco.

Нетната печалба се е увеличила с 90% до 181,64 милиарда риала (48,39 милиарда долара) за тримесечието до 30 юни от 95,47 милиарда риала година по-рано и в сравнение със средна оценка от 15 анализатори за 46,2 милиарда долара.

Тя обяви дивидент за второто тримесечие от 18,8 милиарда долара, в съответствие със собствената си цел, който трябва да бъде изплатен през третото тримесечие. Акциите на Aramco се повишиха с повече от 25% тази година.

Насър изразява загриженост относно липсата на глобални инвестиции във въглеводороди, което води до „много ограничен“ свободен капацитет. По думите му Aramco е готова да увеличи добива на петрол до максималния си устойчив капацитет от 12 милиона барела на ден, ако саудитското правителство поиска.

От Aramco информират, че средното общо производство на въглеводороди е било 13,6 милиона барела петролен еквивалент на ден през второто тримесечие. Компанията работи за увеличаване на производството от множество енергийни източници, включително възобновяеми енергийни източници и син водород, както и петрол и газ, тъй като работи както върху целите за енергийна сигурност, така и за климата, посочва още Насър.

Капиталовите разходи са се увеличили с 25% до 9,4 милиарда долара през тримесечието в сравнение със същия период на 2021 г., като Aramco продължава да инвестира в растеж, разширявайки бизнеса си с химикали и развивайки перспективи в нисковъглеродни бизнеси.

Саудитският фондов пазар, нараснал с 11% тази година, е много обещаващ за листване на компании в близко бъдеще, заявява Насър, добавяйки, че има „известни очаквания“, че Aramco може да листне някои субекти в рамките на фирмата.

Източници на Ройтерс информират, че Аramco работи за сливането на две звена за търговия с енергия, като Aramco Trading Co ще поеме Motiva Trading, преди потенциално първично публично предлагане на бизнеса.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"