fbpx

Секторът на услугите губи ритъм през февруари, търговците на дребно очакват ръст на цените

През февруари общият показател на бизнес климата запазва приблизително равнището си от предходния месец (от 22.8% на 22.6%). Повишение на показателя се наблюдава в промишлеността, докато в строителството и търговията на дребно запазва нивото си от януари. Единствено в сектора на услугите е регистрирано понижение, сочат данните на НСИ.

При услугите съставният показател за бизнес климата намалява с 2.9 пункта (от 15.8% на 12.9%) главно поради влошените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. По-умерени са и мненията им относно настоящото и очаквано търсене на услуги.

Най-сериозните затруднения за дейността остават несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като спрямо януари се наблюдава намаление на отрицателното въздействие на първия и третия фактор. По отношение на продажните цени в сектора на услугите очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Промишлеността се повишава с 0.7 пункта (от 23.3% на 24.0%) в резултат на позитивните оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение настоящата производствена активност е неблагоприятна, но прогнозите им за дейността през следващите три месеца се подобряват. Относно продажните цени в промишлеността преобладаваща част от мениджърите очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

В строителството, което оставя на нивата си от януари, очакванията на строителните предприемачи както за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, така и за дейността през следващите три месеца, са оптимистични. По отношение на продажните цени в строителството прогнозите на мениджърите са за известно увеличение, макар по-голяма част от тях да очакват запазване на тяхното равнище през следващите три месеца (фиг. 9 от приложението).

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ също запазва нивото си от януари (от 24.8% на 24.9%). Оценките на търговците на дребно за обема на продажбите през последните три месеца са леко влошени, докато прогнозите им за следващите три месеца са благоприятни. В сравнение с предходния месец нараства делът на търговците на дребно, които предвиждат продажните цени да се повишат през следващите три месеца.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"