fbpx

Шефовете на топ компании в САЩ с огромен ръст на доходите си през 2021-ва

Нов рекорд във възнагражденията на мениджърите на големите американски ксомпании е регистриран през 2021 година. Средният доход на ръководния състав на най-големите предприятия се е увеличил с 14,7 млн, долара, което е рекорд за шеста поредна година, според анкета на Wall Street Journal, цитирана от France 24*.  Като включим заплати, премии, други придобивки, опции за закупуване на акции, общото възнаграждение на един изпълнителен директор в голяма компания се е увеличил с 12 %. Това върви успоредно с увеличаването на печалбите на дружествата, приходите на акционерите и покачването на цените на акциите на борсата.

Wall Street Journal прави анализа въз основата на проучване на 400 предприятия. За две трети от изпълнителните директори това възнаграждения идва преди всичко под формата на акции и опции за закупуване на акции в продължение на няколко години. Без този портфейл средната заплата на висш мениджър в голяма компания е около 3,1 млн. долара. Най-добре платените 25 мениджъри са получили общо възнаграждение в размер на 35 млн. долара годишно. Най-добре платени са в сферата на информационните технологии и средствата за масова информация. Все пак от началото на годината се наблюдава спад на борсовите пазари, което би могло да засегне тази класация през 2022 година.

Начело на класацията за 2021 г. е Питър Керн, главен мениджър на Expedia с общ приход от 296 млн. долара, след като през април 2020 г. беше натоварен със спасяването на туристическите сайтове Travelocity, Orbitz, силно засегнати от последиците от пандемичната криза. След него идва ръководителят на Warner Bros Discovery Дейвид Заслав, който получи компенсация от 246 млн. долара. Следват Тим Куук от Apple и Джейми Даймън мениджър на банката JPMorgan Chase съответно с 98 и 84 млн долара.

Резултат от новия рекорд е, че съотношението между заплатите на мениджърския екип и на служителите се е увеличило значително. Мениджърите са получили през 2021 г. , средно 250 пъти повече от наетите служители, срещу 238 пъти година по-рано.

*Превод Георги Саулов




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"