fbpx

Шенген се отдалечи, Австрия потвърждава ветото си спрямо България и Румъния

Твърде вероятно е позицията на Австрия срещу приемането на България и Румъния в Шенген да остане непроменена.

Това става ясно от коментари на австрийския вътрешен министър Герхард Карнер, цитирани от „Сега“, в които той потвърждава тази позиция на Виена.

Пред местни медии министърът е информирал, че през първата половина на тази година от страната са изведени доброволно и принудително 5900 чужденци – с 20 процента повече отколкото през същия период миналата година.

Отделно, около 18 500 души са избегнали процедурата за предоставяне на убежище, като доброволно са напуснали страната. „Това е положителен баланс, но не е повод за празнуване, а задължение да продължим да работим усилено в тази насока„, коментира вътрешният министър.

Въпреки тенденцията за намаляване на броя на търсещите убежище, Карнер иска Австрия да продължи да налага вето на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство за свободно движение. Граничният контрол е част от успехите, затова ситуацията остава непроменена, заявява още той.

Припомняме, страната ни имаше реални ачаквания за влизане в Шенген до края на годината. Двете неизвестния бяха Австрия и Нидерландия – традиционно против през годините до момента. Позицията на Виена вече е ясна, в Нидерландия пък предстои да управлява временен кабинет до предсрочните избори, след като премиерът Рюте подаде остаква. Коментира се, че през това време няма да се взимат решения относно разширяването на Шенген.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"